Umjetnici iz Kanade i Crne Gore izlažu zajedno

Projekat se bavi problemima identiteta, pitanjima njegove nestabilnosti, mogućnosti sažimanja u sebe različitih društvenih uticaja i spremnosti na promjene, zapisala je kustoskinja izložbe Svetlana Mladenov

2692 pregleda 1 komentar(a)
Rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Fluksni identitet“, u okviru koje će se crnogorskoj publici predstaviti dio umjetnika savremene scene iz Kanade, kao i umjetnici iz Crne Gore, biće otvorena u četvrtak, 3. februara, u Dvorcu Petrovića, u 19 časova.

Na izložbi će biti zastupljeni umjetnici iz Kanade: Boja Vasić, Coco Guzman, Milutin Gubash, Sadko Hadžihasanović, Sandra Brewster, Stuart Reid, Two Gullivers (Besnik i Flutura Haxhillari) i Vessna Perunovich, kao i umjetnici iz Crne Gore: Ivana Radovanović, Jelena Tomašević, Nenad Šoškić, Vesko Gagović.

Projekat “Fluksni identitet” bavi se problemima identiteta, pitanjima njegove nestabilnosti, mogućnosti sažimanja u sebe različitih društvenih uticaja i spremnosti na promjene, zapisala je kustoskinja izložbe Svetlana Mladenov.

”Posljednjih godina pojam identiteta se nalazi u središtu pažnje mnogih naučnih rasprava i tekstova, najčešće iz oblasti filozofske i psihološko-psihijatrijske misli. Takođe on je i u fokusu istraživanja mnogih umjetničkih projekata, brojne i različite teme koje su u vezi sa njim postaju predmet umjetničke percepcije. Pitanje identiteta je pitanje same čovjekove suštine. Ono je njegova veza sa prošlošću, sadašnjošću i sa predviđanjem budućnosti. Zbog svoje važnosti, tema identiteta našla se u središtu umjetničkih istraživanja umjetnika okupljenih na izložbi ‘Fluksni identitet’. Svoje umjetničke koncepte oni razvijaju krećući se kroz prošireno polje umjetnosti, ugrađujući u njega svoj lični diskurs, iskustvenu vizuru, različite umjetničke postupke i procese. Njihova umjetnička praksa se realizuje kroz prostorne, multimedijalne i interaktivne instalacije, crtež, performans, video, fotografiju i digitalnu umjetnost”, dodala je Mladenov.

Na otvaranju izložbe govoriće: Giles Norman, ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore koji je partner projekta, Jelena Božović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Svetlana Mladenov.

Izložba se realizuje u produkciji VISART-Asocijacije za vizuelnu umjetnost i kulturu, uz podršku Ambasade Kanade i biće otvorena do 28. februara. J. K.

Bonus video: