Trijumf horor-trilera o imigratkinji Aiši

Čak dvije nagrade - Festivalskog favorita i Priznanje publike u selekciji Dokumentarni film otišla je triler-dokumentarcu "Navalny", koji je svjetsku premijeru imao 25. januara u Park Sitiju u Juti

1899 pregleda 0 komentar(a)
Foto: wikimedia.org
Foto: wikimedia.org

Film o najvećem protivniku Putina, Alekseju Navaljnom, komična drama sa Dakotom Džonson i horor triler o imigrantkinji koja pokušava da ostvari američki san trijumfovali su na američkom festivalu Sandens, koji je prije dvije noći završen, a kao jednu od poslastica manifestacije kritičari su izdvojili i ostvarenje snimano u Srbiji - "Nećeš biti sama", prenosi Nova.rs.

Na Sandensu, najznačajnijoj smotri nezavisnog filma u SAD-u, koja je ponovo zbog pandemije održana isključivo u virtuelnom formatu, glavno festivalsko priznanje - Velika nagrada žirija otišla je ostvarenju „Nanny“ Nikjatu Jusua.

Ovaj horor-triler donosi priču o imigrantkinji Aiši, koju tumači Ana Diop, dok pokušava da započne novi život u Njujorku.

Čuvajući dijete imućne porodice sa Aper Ist Sajda nailazi na problem - suočena je sa stravičnom tajnom koja prijeti da rasprši njen američki san.

"Slavimo film koji je donio istovremeno uzbudljivu i zastrašujuću priču o majci koja je razdvojena od svog djeteta. Ovaj film ne može se svesti samo na jedan žanr-vizuelno je zadivljujući, sa majstorskom glumom i nevjerovatnom vizijom Jusua", stajalo je, između ostalog, u obrazloženju žirija koje prenosi "Dedlajn".

Sundance Institute
foto: Courtesy of Sundance Institute

Čak dvije nagrade - Festivalskog favorita i Priznanje publike u selekciji Dokumentarni film otišla je triler-dokumentarcu "Navalny", koji je svjetsku premijeru imao 25. januara u Park Sitiju u Juti. Ovo ostvarenje, koje je pod kapom CNN Filmsa i HBO Maksa, režirao Danijel Roher, fokusirano je, u skladu sa naslovom, na najpoznatijeg ruskog opozicionog lidera i antikorupcijskog aktivistu Alekseja Navaljnog.

"Ovo je priča o jednom čovjeku i njegovoj borbi protiv autoritarnog režima", bile su riječi reditelja uoči premijerne projekcije na festivalu osnovanom 1978. godine.

Scena iz filma Navalny
foto: Foto:Screenshot/Youtube/Cinetic Marketing

Najveći protivnik Putina, kako Navaljnog najčešće nazivaju, potpuno se otvorio kanadskom reditelju, koji je bilježio ključne trenutke dok je izlazio iz kome, uzrokovane misterioznim trovanjem u pritvoru. Roher je bilježio trenutke oporavka od trovanja, do hapšenja početkom mjeseca zbog presude na troipogodišnju kaznu zatvora.

Nagradu publike u okviru Dramske selekcije Sandensa dobilo je ostvarenje "Cha Cha Real Smooth". Tek drugi dugometražni film Kupera Raifa dokaz je da je jedna od najpametnijih stvari koju jedan sineasta u ovom trenutku može da učini jeste da glavnu rolu povjeri Dakoti Džonson, zabilježili su kritičari.

Raif, koga je "Varajeti" proglasio rediteljem budućnosti, ne samo što je režirao ovu komičnu dramu, već je potpisao scenario, a pored Dakote Džonson igra i glavnu ulogu. Tumači bezvoljnog 22-godišnjeg Endrjua koji sasvim nenadano upoznaje stariju Domino (Džonson). I uprkos ogromnog uzbuđenju koje oboje osjećaju, problem je u tome što je Domino vjerena, a ima i dijete.

Scena iz filma 'Cha Cha Real Smooth'
Scena iz filma "Cha Cha Real Smooth"foto: Courtesy of Sundance Institute

Među laureatima Sandensa su i ostvarenja "The Exiles", "Aftershock", "Utama", "Descendant", "Girl Picture"… Jednu od nagrada žirija u okviru selekcije kratkih filmova dobilo je ostvarenje "Displaced" sa Kosova. Ovo ostvarenje, koje je potpisao Samir Karahoda, kombinuje dokumentarne i fiktivne elemente, a donosi priču o Emeganu i Jetonu, dvojici prijatelja iz Prizrena koji u tom gradu pokušavaju da ožive lokalni teniski klub.

Iako nije ovjenčan nagradom na Sandensu film koji je snimljen u Srbiji oduševio je američke kritičare. U pitanju je ostvarenje "You Won’t Be Alone" (Nećeš biti sama), natprirodni horor-triler, koji kao reditelj i scenarista potpisuje Goran Stolevski, australijski sineasta rođen u Makedoniji.

Glavnu ulogu u filmu, koji je svjetsku premijeru imao prije nekoliko dana na festivalu čiji je osnivač Robert Redford, tumači švedska glumica Numi Rapas, najpoznatija po ostvarenjima "Djevojka sa tetovažom zmaja", "Šerlok Holms: Igra sjenki", "Prometej"... Veliki dio ansambla čine i glumci iz Srbije, među kojima su: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina, Đorđe Živadinović Grgur, Sofija Jeremić, Marija Opsenica

Film je snimljen u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini. Osim u Pokreveniku, sniman je na još nekoliko lokacija na Staroj planini, kao što su rijeke Pakleštica i Visočica i vodopad Tupavica. A jedna od najznačajnijih scena zabilježena je u Petničkoj pećini kod Valjeva.

"Za blistavu priču Gorana Stolevskog o vještici u Makedoniji u 19. vijeku nema dovoljno riječi preporuke", ocjena je većine kritičara.

Ovo je prvi dugometražni film Stolevskog koji iza sebe ima devet kratkih ostvarenja, koji će širom svijeta distribuirati kuća "Focus Features", a u američkim bioskopima naći će se od aprila.

Bonus video: