Crna Gora ima dva filma u takmičarskom programu

Film "Sestre" je koprodukcija Sjeverne Makedonije i Crne Gore iz 2021. godine, čija je rediteljka Dina Duma, a "Poslije zime" je većinska crnogorska produkcija nastala u koprodukciji sa Srbijom i Hrvatskom, po tekstu i u režiji Ivana Bakrača

1950 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fest.rs
Foto: Fest.rs

Na jubilarnom 50. Festu Crna Gora će u glavnom, takmičarskom programu, biti zastupljena sa dva ostvarenja - koprodukcijom "Sestre" i ovogodišnjim kandidatom za nagradu Oskar, debitantskim dugometražnim igranim filmom "Poslije zime", mladog reditelja Ivana Bakrača.

Film "Sestre" je koprodukcija Sjeverne Makedonije i Crne Gore iz 2021. godine, čija je rediteljka Dina Duma, a "Poslije zime" je većinska crnogorska produkcija nastala u koprodukciji sa Srbijom i Hrvatskom, po tekstu i u režiji Ivana Bakrača.

Jubilarni, 50. Fest prikazaće od 25. februara do 6. marta ukupno 88 igranih i dokumentarnih filmova, od kojih 20 u Glavnom takmičarskom programu, a prema najavi organizatora, biće i posljednji prema dosadašnjem konceptu, jer su od naredne godine planirane bitne novine.

Fest bi u budućnosti trebalo da ide na tri kolosijeka - takmičarski program, industri dio i ono što je najbolja pozitivna tekovina izvornog Festa, a to je revijalni, odnosno Gala program.

S obzirom na ograničen kapacitet publike zbog pandemije, 50. Fest, pod sloganom „Novi hrabri svet“, imaće povećan broj projekcija - čak 421 u 12 bioskopskih sala, među kojima nije i Sava centar, koji je u rekonstrukciji.

Svečano otvaranje jubilarnog Festa u Kombank dvorani, kako je već objavljeno, obilježiće srpska premijera filma „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića, dobitnika Kristalnog globusa za najbolji film na 55. Festivalu u Karlovim Varima. Svečano zatvaranje obilježiće koncert Simfonijskog orkestra RTS-a sa filmskom muzikom slavnog kompozitora Džona Vilijamsa.

Jubilarni, 50. FEST
foto: Fest.rs

Organizatori Festa su od saradnika Nikite Mihalkova saznali da on nikome nije dao izjavu da neće doći, koja se pojavila u nekim medijima. Oliver Stoun je gostovanje na Festu vezivao za dolazak u Evropu, što mu za sada, prema riječima kontakta, nije u planu, ali promjene su moguće, navode organizatori. U toku su načelni dogovori za neka velika imena iz Holivuda, ali je u vrijeme novog talasa korone još rano za konkretne vijesti.

U konkurencji za nagradu "Beogradski pobednik" u više kategorija nalazi se 20 filmova iz Srbije, regiona, više evropskih zemalja, SAD i Australije, a među autorima su i oni koji se vraćaju ne beogradski festival i oni koji učestvuju prvi put.

Stari znanci su Dušan Milić čiji je film „Mrak“ tek jedan od sedam premijernih srpskih filmova na 50. Festu, zatim Kventin Dupije (Nevjerovatno, ali istinito), koji u Beograd stiže direktno sa Berlinala, Šon Bejker (Crvena raketa), Džastin Kurzel (Nitran), Damiano i Fabio D’Inoćenco (Latinska Amerika), Sonja Tarokić (Zbornica), Aleksej German junior (Kućni pritvor), Paolo Đenoveze (Superheroji) i Gaspar Noe (Vorteks).

Film Miloša Pušića „Heroji radničke klase“ takođe stiže sa Berlinala, kao i „Linija“ Ursule Mejer, a tu su i Peter Bruner - „Lucifer“ sa sjajnim glumcem Francom Rogovskim, Tijana Zinaić - „Prasica“, zatim veliko iznenađenje prošle sezone - film Jana Matuzinskog „Bez tragova“, koji traje 160 minuta. Inače, ove godine dosta je filmova sa nestandardnim trajanjem.

Posebnu pažnju organizatori skreću na film „Optužba“ Ivana Atala, u kojem igraju Matje Kasovic i Šarlot Gejnzbur.

Za "Beogradskog pobednika" takmičiće se i debitanti Ivan Bakrač - „Poslije zime“, Dimitris Kanelopulos - „Stado ovaca“ (grčko-srpsko-albanska koprodukcija), Antonet Bula – „Moja noć“ i Dina Duma – „Sestre“.

Žirijem će predsjedavati glumac i producent Miloš Biković, a članovi su glumac Toni Gojanović (Hrvatska/Njemačka), direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, grčki reditelj i scenarista Argiris Papadimitropulos (nagrađen na Festu za film „Sunten“) i glumica Tamara Dragičević (Srbija).

Van konkurencije u Glavnom programu, uz „Strahinju Banovića“, biće prikazani i film Odri Divan „Događaj“, Darija Arđenta „Iza crnih naočara“, koji prethodno učestvuje na Berlinalu, kao i dokumentarni film Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“.

Na 50. Fest najviše filmova dolazi iz Francuske, Italije, SAD, Velike Britanije, skandinavskih zemalja, iz Srbije i regiona, a zastupljene su i manje kinematografije.

U susret jubileju u Jugoslovenskoj kinoteci od 10. februara biće prikazano 11 ranijih filmova reditelja čija najnovija ostvarenja učestvuju na 50. Festu (Marko Belokio, Fransoa Ozon, Luj Garel...).

Bonus video: