”Gostoprimstvo i povjerenje”

U Ulici Ljubović ne postoji, ni u naznakama, energija koja bi zaustavila izgradnju višespratnica - ali je zato neumitna/neupitna logika može-mi-se-sve urbanizma evoluirala do neslućenih visina

8052 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Vuković u šetnji sa žiteljima Stare varoši, Foto: Zvanična FB stranica dr Ivana Vukovića
Ivan Vuković u šetnji sa žiteljima Stare varoši, Foto: Zvanična FB stranica dr Ivana Vukovića

Poštovani gradonačelniče GG PG, gospodine Vukoviću, taman što pomislih da je pravo vrijeme da upoznam i vas i starovarošku javnost sa jezivim detaljima Urbanističkog projekta “Stara varoš - dio zone A” - i reperkusijama rješenja/definicija iz tog planskog dokumenta u realnom prostoru - užem i širem - preteče me Mica Vujošević (Mica Kana - Ko ako ne Mica Kana & sedam Kanica, arhitektica mladih). Ote mi Mica riječ iz usta...

Ne iznenađuje me, naravno, Micina potreba da se oglasi povodom dešavanja u obuhvatu pomenutog planskog dokumenta. Njena potreba da se (i ona) zapljune je sasvim na mjestu - i sasvim je legitimna. Iznenađuje me, opet i svaki put iznova, površnost Micinih uvida u problematiku i njena nesposobnost da pronikne u suštinu.

”U podgoričkoj Staroj varoši”, veli Mica Kana, “u toku je izgradnja nekoliko višespratnica predviđenih Urbanističkim projektom (UP) “Stara varoš - dio zone A”, koji je 2018. godine usvojila Skupština GGPG. Građani koji žive u dijelu Stare varoši koji je zahvaćen ovim planom, zatečeni su razmjerama nove gradnje i zabrinuti za bezbjednost svojih stambenih objekata i za kvalitet stanovanja u ovom dijelu grada - kako tokom trajanja radova na izgradnji, tako i nakon što ovi objekti budu završeni”.

Složio bih se - a pretpostavljam i da bi se složio i gradonačelnik - da su Starovarošani - i Starovarošani u obuhvatu UP “Stara varoš - dio zone A” i Starovarošani generalno - zatečeni simultanim otvaranjem čak tri gradilišta uz Ulicu Ljubović. Teško je biti ravnodušan kad kiperi od 30 tona krenu da šestare tvojom uskom ulicom - to stoji - ali govoriti o zabrinutosti dok je gospodin Vuković na čelu Uprave PP PG - pa to je, draga Mico, na samoj granici apsurda.

Poučen greškama iz prethodne epizode - kada je sebe doveo pred svršen čin - kada je bio primoran da zatrpava rupu sa druge strane opjevanog brda Ljubović - naš gradonačelnik je ovoga puta postupio krajnje suptilno. Odmah je u svojim odajama primio predstavnike izbezumljenih Starovarošana iz Ulice Ljubivić - saslušao je njihove primjedbe, prebacio je odgovornost na gazda Mitketa i ser Žileta (Mitketovu desnu ruku), velikodušno je ponudio tim ljudima neku vrstu kompezacije za njihove patnje - u vidu šetališta, dječjeg igrališta i parkinga s druge strane Bulevara crnogorskih serdara - prema Ljuboviću - da ne pominjem da se gradonačelnik ovoga puta udostojio i da izađe na lice mjesta - da uputi toplu riječ, da potapše po leđima, da pogladi po glavici, da uštine za obraščić - što je, sve zajedno, djelovalo vrlo umirujuće na Starovarošane iz Ulice Ljubović. Vuković je, ukratko, vrlo vješto ishendlovao problem ovoga puta. To mu, Mico dušo moja, moramo priznati.

”Zahvalan sam”, veli Vuković, “dragim sugrađanima na gostoprimstvu i povjerenju” - a dragi sugrađani su zahvalni Vukoviću što ih je uvažio - što nije ignorisao njihove vapaje. Nasagledivi su učinci, draga moja Mico, nježne i tople ruke vlasti na ramenu napaćenog sugrađanina. I taj pogled, draga moja Mico - kad te gradonačelnik (nosilac izvršne vlasti) pogleda pravo u suzne oči - gaće se same driješe, što bismo rekli mi Starovarošani.

Podsjetio bih i vas gospodine Vukoviću (i vas gospođo Mico) - kao i starovarošku javnost - da su Starovarošani davne 2011. godine zaustavili realizaciju projekta iza kojega je stajao neimar svjetskog renomea - prof. dr Rifat Alihodžić, bjelopoljski Korbizje (bez onoga “Le” ispred) - kojim je bilo predviđeno da se preko jedinog sportskog igrališta u Staroj varoši - koje mi Starovarošani zovemo Crno - gradi dvojni objekat - Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar. U momentu kada se lomila ta bitka konstatovao sam, otprilike, da u sistemu mugošijanskog može-mi-se-sve urbanizma (gradonačelnik Podgorice u to vrijeme bio je Miomir Mugoša) - ne postoji varijanta da svi budemo srećni - sreća se osmijehne samo onima koji znaju pute do sreće - koji znaju kako da se mazno priviju nosiocima boljitka uz skute.

Ovom prilikom bih dodao da u Ulici Ljubović ne postoji, ni u naznakama, energija koja bi zaustavila izgradnju višespratnica - ali je zato neumitna/neupitna logika može-mi-se-sve urbanizma evoluirala do neslućenih visina - i gazi sve pred sobom.

Nego da vidimo mi, gospodine Vukoviću, što još kaže naša Mica Kana...

Mica kaže, između ostaloga, da parametari koje propisuje UP “SV - dio zone A” - “nijesu dati za pojedinačne parcele, već su dati samo na nivou cijelog projekta - dakle, ne možemo da vidimo kolika je građevinska površina pojedinačnih objekata ucrtanih u plan, već vidimo samo njihovu ukupnu, zbirnu površinu”.

Mica previđa, gospodine Vukoviću, da je Odluku o izradi UP “Stara varoš - dio zone A” u Podgorici - potpisao vaš prethodnik, gospodin Stijepović (SL - Opštinski propisi, 14/18, od 27. aprila 2018. godine) - a ne vi, gospodine gradonačelniče - što će reći da Mica nije izvršila uvid u pomenutu Odluku, a da jeste - sigurno bi primijetila i Član 8 koji kaže: “Sastavni dio ove Odluke predstavlja Programski zadatak za izradu UP-a”. A u PZ lijepo piše, pod III. Metodologija - “da se ne mijenja namjena prostora ni osnovni urbanistički parametri iz prethodnog UP-a “Stara Varoš - dio zone A” (“Služnebi list RCG - opštinski propisi”, br. 019/04 od 30. juna 2004. godine)”. Mica bi zatim, časa ne časeći, poletjela u posjetu organu lokalne uprave nagležnom za poslove planiranja i uređenja prostora i zaštite životne sredine - gdje bi zahtijevala uvid u pomenuti planski dokument iz 2004. godine - da bi, nakon izvršenog uvida u taj dokument, pristupila usporedbi urbanističkih parametara iz tog dokumenta i urbanističkih parametara iz istoimenog dokumenta iz 2018. godine - i došla do nekih jezivih zaključaka...

Uzalud sam govorio Mici Kani - u ona davna vremena kad smo, rame uz rame, sarađivali na odbrani Hotela “Podgorica” - da su česte posjete pomenutom organu lokalne uprave nadležnom za poslove planiranja i uređenja prostora i zaštite životne sredine - kamen temeljac svrsishodne borbe za PG prostor - ali avaj... Mica je od samoga starta bježala od tog organa lokalne uprave kao đavolica od krsta...

Toliko za danas gospodine Vukoviću - oprostite zbog digresija i molim vas da se ne osvrćete na primjedbe Mice Kane po pitanju građevinskih intervencija u obuhvatu UP “Stara Varoš - dio zone A”. Mica je sestra naša, da se razumijemo, ali...

Bonus video: