Sjutra počinje 72. Berlinale

Za glavne nagrade takmičiće se 18 filmova

1209 pregleda 0 komentar(a)
Foto: lwlies.com
Foto: lwlies.com

U Berlinu sjutra počinje 72. Međunarodni filmski festival (Berlinale), a za glavne nagrade takmičiće se 18 filmova. Festival koji traje do 16. februara, otvoriće film "Peter von Kant" reditelja Fransoa Ozona sa glumicom Izabel Ađani u glavnoj ulozi, ranije je prenijela agencija Frans pres.

Pored Ozonovog u trci za nagrade se nalaze filmovi - "Avec amour et acharnement" Francuskinje Kler Deni u kojem igra Žilijet Binoš, i francusko-kambodžanskog reditelja Ritija Pana "Everything will be ok". Žirijem najvećeg evropskog filmskog festivala poslije Kana i Venecije predsjedavaće američki reditelj Najt Šjamalan. Festival će ove godine biti održan uglavnom sa fizičkim prisustvom zvanica, dok je prošlogodišnje izdanje bilo onlajn zbog epidemije korona virusa. Francuska glumica Izabel Iper dobiće počasnog Zlatnog medvjeda za cjelokupnu karijeru.

Izabel Iper
Izabel Iperfoto: Pinterest

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" rumunskog reditelja Radua Žude. Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951, i od 1978. godine redovno je organizovan svake godine u februaru. Festival u Berlinu dodjeljuje nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrne medvjede za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. taj festival dodjeljuje nagradu Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije. Organizatori su 2020. godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, poslije otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Bonus video: