Ko traži put, taj će ga uvijek i naći

Nada Matović je nagrađena na 21. javnom konkursu ljubavne "Pjesme nad pjesmama" povodom Dana zaljubljenih na temu: "Hoćemo li na put ljubavi" u kategoriji "Mlade nade ljubavnog pjesništva"

1553 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Neko piše iz hobija, neko iz ljubavi, a ja sam to spojila i one nemaju kraja u mom stvaralaštvu. Bavim se onim u čemu uživam, a ko put traži, taj će ga uvijek naći, a ja sam svoj našla.

Ovim riječima opisuje sebe mlada pjesnikinja Nada Matović, ali i ističe da je raduje činjenica da broj mladih pjesnika raste.

Rođena Beranka se, kako je kazala za "Vijesti", trudi da u svakoj pjesmi mijenja stil pisanja, da želi da zaboravi onaj obični način izražavanja emocija, te da njene rukopise krasi savremeni način pisanja.

"Onakav kakav su njegovali Dučić, Andrić i Popa, a moj san je da budem poput njih, jer su baš oni moji uzori. Nadam se da ću u tome uspjeti", govori Nada koja je i dobitnica nagrade za najoriginalniju ljubavnu pjesmu.

Nagradu joj je dodijelio Klub umjetničkih duša Mrkonjić grad, na 21. javnom konkursu ljubavne "Pjesme nad pjesmama" povodom Dana zaljubljenih na temu: "Hoćemo li na put ljubavi" u kategoriji "Mlade nade ljubavnog pjesništva". Osim Nade, još devet autorki je dobilo priznanje na tom poetskom konkursu.

Nada Matović
foto: Privatna arhiva

"Nagrade su uvijek potvrda kvaliteta našeg rada, takođe nam daju informaciju da dopiru u dušu čitaoca. Za mene svaka nagrada ima posebano značenje, i svaka me posebno raduje", kazala je Matović tim povodom.

Nada je osoba sa invaliditetom koja se bori sa cerebralnom paralizom, a bavi se pisanjem poezije i studira Pravni fakultet u Podgorici. Dobitnica je mnogih književnih nagrada i članica književnih udruženja. Rad joj je uvršten u Zbornik čuvara prirode. Učesnik je više književnih olimpijada, dobitnik i više prvih mjesta, a izdala je i svoju četvrtu zbirku pjesama "Na krilima poezije".

Nada Matović
foto: Privatna arhiva

Ona smatra i da stvaralački čin sam po sebi prestavlja posebnu energiju i da ima posebnu vrijednost. Književno izraražavanje, kako kaže, svako doživljava na drugači način - "a ja ga vidim kao ogledalo svijeta, onog koji pomaže u različitim oblicima života"

"Ako je sud žirija pozitivan, onda je autorova radost kompletna. Ja sam neko ko književnost živi i diše. A čast mi je biti u rangu s vrlim i vrsnim pjesnicima, jer kada žiri da svoj pozitivni sud to znači svima, ali pogotovo mladom autoru", ističe mlada pjesnikinja.

Međutim, Nada dodaje i da joj je žao što je čitalačka potreba sve manja, te da je društvu danas sve na dohvat ruke i da putem interneta možemo zadovoljiti sve potrebe.

"Ali ja ipak mislim da knjiga ima posebnu čar, i da bismo se više trebali družiti s njom", navodi Nada.

Ona se zahvalila i onima koji joj pružaju podršku i pomažu da uspije.

Bonus video: