Priznanje “Leonardo da Vinči” Daliboru Ćetkoviću i Zoranu Petrušiću

Nagrada se dodjeljuje istaknutim savremenim likovnim stvaraocima iz cijelog svijeta

1663 pregleda 0 komentar(a)
Ćetković pored svog rada, Foto: Privatna arhiva
Ćetković pored svog rada, Foto: Privatna arhiva

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković i akademski slikar iz Risna Zoran Petrušić dobitnici su internacionalne nagrade “Leonardo da Vinči” koja se dodjeljuje istaknutim savremenim likovnim stvaraocima iz cijelog svijeta.

Domaćin četvrte dodjele nagrade “Leonardo da Vinči”, bila je Firenca, italijanska kolijevka umjetnosti i bogat kulturno-istorijski centar. Organizator događaja je organizacija “Efetto Arte” i poznati likovni kritičari i eksperti za savremenu umjetnost, braća Salvatore i Frančesko Ruso iz Italije. Oni već više godina pronalaze umjetnike koji svojim radom i angažovanjem na internacionalnoj likovnoj sceni pokazuju kvalitete i svoja dostignuća koja korespondiraju sa vremenom u kojem živimo. Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je u Monumentalnoj galeriji Borghesove palate, jednoj od najuglednijih građevina neoklasične arhitekture toskanske prijestonice.

Ćetković je nagradu zavrijedio slikom “Uragan misli” iz potciklusa djela “San u snu”, a koju je realizovao u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu. Petrušić je osvojio nagradu za sliku “Red, fat and very abstract thing come back home from vacation” (Crvena, debela i veoma apstraktna stvar stiže kući sa odmora), koja je nastala 2021. godine, a rađena uljem na platnu.

Rad Zorana Petrušića
Rad Zorana Petrušićafoto: Privatna arhiva

Umjetnici su nagrađeni statuom Leonarda da Vinčija koju su ručno izradili odabrani toskanski umjetnici, a dobili su i posvećenu stranicu u stručnom časopisu “Art International Contemporary Magazine”, sertifikat, katalog postavke, kao i zidni kalendar za 2022. godinu koji je dizajniran u čast Leonarda da Vinčija. Posebna čast je, ističe Ćetković i to što nagrada nosi naziv po svima poznatom umjetniku i stiže kao preporuka za buduće saradnje.

Nagrada Leonardo da Vinči
foto: Privatna arhiva

”Izuzetno je značajno kada vas neko drugi otkrije u moru umjetnika. Naša mala država je samo jedna mrva u kojoj vlada velika zbrka među ljudima i opšte neinteresovanje, pa se i ne osvrćem za nemarnosti pojedinih koji, izgleda, jedino mogu pojmiti vrijednost nečega kada ga izgube. Čast izuzecima i uz dužno poštovanje”, kazao je Ćetković povodom nagrade.

Sa druge strane, Petrušić je rekao da na nagrade ne gleda sa pretjeranim entuzijazmom, već da je najvažnije djelo koje stvara.

"Nagrade dođu i prođu, već za dan ili dva niko je se neće sjećati, a ono što je za mene kao umjetnika posebno važna stvar jeste da ona u određenom trenutku postaje samo vijest i ništa više. Bitno je ono što ste uradili, da li ste tokom stvaranja nekog rada dali najboljeg sebe, uložili sve svoje znanje i iskustvo, jer iza vas će ostati to djelo, a da li je ono u određenom trenutku 'zavrijedilo' neku tamo nagradu, skroz je irelevantno. Ja stvaram iz svoje unutrašnje potrebe, svakako ne iz sujetne pobude da budem 'nagrađen' zbog toga", poručio je Petrušić.

Četković je dodao da priznanje zvučnog imena prihvata kao signal koji ga ohrabruje da nastavi dalje sa svojim radom u pravcu kojim je krenuo.

”Raduje me i poziv od više galerija u svijetu da samostalno izlažem, a posebno u umjetničkom okrugu Njujorka koji je i dalje opcija, kao i Phoenix-u, u kojem sam bio i radio nekoliko mjeseci. Trenutne mogućnosti za realizaciju raznih projekata su prilično zahtjevne zbog svega sa čime se susrećemo danas", zaključio je on.

Bonus video: