Najbolja škola pisanja je čitanje knjiga

Period 1919-1922 je bio veoma važan u karijeri Koko Šanel, postala je poznati modni dizajner. Bio je to i kraj najveće ljubavi njenog života i početak nečeg novog. Njen život je bio poput ogledala istorijske pozadine

4976 pregleda 87 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

”Gospođica Koko i miris ljubavi” i “Diva Marija Kalas” dva su romana njemačke spisateljice Mišel Marli. “Gospođica Koko i miris ljubavi” je jedinstvena priča o ženi čija je ljubav nadahnula mnoge. Radnja se odvija u Parizu 1919. Koko Šanel je pošlo za rukom da izgradi uspješnu modnu kuću. Ali kada je u saobraćajnoj nesreći poginuo njen ljubavnik Boj Kapel, obuzela ju je duboka tuga i ugasila njen stvaralački poriv. Novu snagu da nastavi s radom uliva joj tek želja da parfemom oda počast svojoj ljubavi. U potrazi za tim parfemom, sreće harizmatičnog Dmitrija Romanova. Koko s njim kreće na put u južnu Francusku, kolievku svih velikih parfema, i ubrzo ulazi u trag “mirisu ljubavi”. Ovo je priča o ikoni 20. vijeka, koja je željela da bude voljena, međutim uprkos njenom velikom uspjehu nijesu joj bila otvorena sva vrata.

”Diva Marija Kalas” je priča o najvećoj operskoj pjevačici svog doba i njena ljubavna drama. Glas Marije Kalas imao je raspon od nevjerovatne tri oktave, a njena gluma temelji se prevashodno na tom tehnički perfektnom glasu. Ali umjetničko savršenstvo koje oličava na sceni polako uzima svoj danak. Glas prijeti da je iznevjeri i ona žudi za pauzom - koju joj ne dopuštaju ni svijet opere, a ni njen suprug I menadžer Menegini. Tada Marija upoznaje brodovlasnika Aristotela Onazisa, koji je takođe u braku, no uprkos svim preprekama, on postaje ljubav njenog života. Nekoliko godina smatrali su ih parom iz snova - sve dok Onazis nije upoznao drugu ikonu - Džeki Kenedi... Ovo je čudesan roman o Mariji Kalas, izuzetnoj umjetnici i oličenju elegancije i harizme, ali prije svega strastvenoj ženi, potpuno posvećenoj ljubavi.

Mišel Marli je pseudonim njemačke bestseler autorke Mikaele Jari. Bavila se dugo novinarstvom prije nego što se posvetila pisanju romana. Do sada je objavila 16 ljubavnih romana smještenih u istorijsku pozadinu dešavanja u Njemačkoj tokom 20. vijeka, koje je potpisala svojim pravim imenom. Pod pseudonimom Mišel Marli objavila je 5 ljubavnih romana, o Koko Šanel, Edit Pjaf, Mariji Kalas, Romi Šnajder, ali i o jednom muškarcu, Irvingu Berlinu, poznatom američkom tekstopisu, poznatom po hitu “White Christmas”.

Mišel Marli je vaš pseudonim. Zašto ste odabrali pseudonim za ove romane o uspješnim ženama?

- Pod svojim rođenim imenom Mikaela Jari pišem porodične sage za Goldmann Publishing Company u Njemačkoj. Zbog novog žanra bilo je potrebno i novo ime.

Vaša knjiga Gospođica “Koko i miris ljubavi” je dio serije koja sadrži pojedinačne romane o snažnim ženama rastrganim između umjetnosti i ljubavi. Šta nam možete reći o ovoj seriji?

- Ovo su priče o modernim, inteligentnim, uspješnim ženama, pogled u njihov privatni život i u srce ovih žena.

Knjiga prepričava dio života Koko Šanel između 1919. i 1922. godine. Zašto su te godine bile važne za ovu umјetnicu?

- Ovo je bio veoma važan period u karijeri Koko Šanel, postala je poznati modni dizajner. Bio je to i kraj najveće ljubavi njenog života i početak nečeg novog. Njen život je bio poput ogledala istorijske pozadine. To je veoma interesantno.

Ova knjiga je i priča o razvoju nevјerovatnog parfema Chanel No. 5. Kako vi objašnjavate ogromnu popularnost i bezvremenost ovog parfema?

- Dvadesetih godina prošlog viјeka veoma slatkasti parfemi su bili veoma popularni, novi miris Chanel No 5 bio je svјež i moderan, odgovara mladoj ženi Garson ere i do danas je izvanredan, kultni parfem sa elegancijom.

Život Koko Šanel bio je vrlo intrigantan kao i njena povezanost s nacističkom Njemačkom tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka. Šta nam možete više reći o ovom dijelu života Koko Šanel?

- Ovoga puta nijеsam istraživala taj dio života Koko Šanel.

Napisali ste i knjigu o Romi Šnajder. Zašto Romi i zašto opet Francuska?

- Živjela sam skoro pet godina u Francuskoj, tako da to okruženje nije bilo tako daleko od moje lične biografije. Romi Šnajder je još uvijek veoma poznata u Njemačkoj i upoznala sam je kao mladu djevojku u Luganu, gdje je bio dom njenih roditelja i takođe mojih roditelja. Romi Šnajder je rekla da su je tri osobe promijenile: Alen Delon, Lukino Viskonti i Koko Šanel.

U kojoj je mjeri Koko Šanel formirala mladu Romi Šnajder?

- Koko Šanel je promijenila ličnost Romi Šnajder. Dok je nije upoznala, Romi je bila “Sisi”, prelijepa Bavarka, djevojka pod krunom Habsburške monarhije. Nakon što joj je Koko Šanel stvorila novi imidž, ona je bila zvijezda francuske i italijanske kinematografije od 60-ih godina do svoje smrti.

Kako su Koko Šanel i Romi Šnajder uspjele da izvrše tu transformaciju?

- Uz novu modu, šminku i frizuru - i jaku dijetu.

Šta vas lično povezuje sa Koko Šanel i Romi Šnajder?

- Koko Šanel je bila kultna osoba mode i parfema, bila je jedna od najvažnijih žena u svijetu tokom 20. vijeka. Volim njen stil i volim Chanel No 5. O Romi sam vam govorila maloprije.

A šta je sa Marijom Kalas, Divom? Zašto Vam je ona bila zanimljiva?

- Volim njen glas. I ona ima zanimljivu priču. Bila je i kultna ličnost 20. vijeka.

Marija Kalas je bila najveća operska pjevačica svog vremena. Ali ona je bila žena u potrazi za ljubavlju i sigurnošću. Nije bila srećna. Zašto?

- Mislim da je počelo sa njenim teškim djetinjstvom i njenim ambivalentnim odnosom sa majkom. Vrijeme u kojem joj je bilo dozvoljeno da bude zaista srećna kasnije je bilo prekratko.

Šta je zajedničko Vašim junakinjama, Koko, Mariji, Edit Pjaf i Romi? Šta nam njihovi životi i djela govore danas?

- Njihovi životi nam govore da žena može biti uspješna bez bogatog, dobro obrazovanog porijekla, ako je dovoljno ambiciozna.

Šta nam možete reći o svojim romanima napisanim pod pravim imenom Mikaela Jari?

- To su ljubavni romani smješteni u Njemačku u 20. vijeku... To su priče o istoriji, društvenom životu u porodici, ljubavi i mržnji, uspjehu i padu - više ili manje o istinskom životu u određenom vremenu.

Vi ste neobična spisateljica. Možete li nam reći šta je presudno uticalo na vaše formiranje kao pisca? Je li to porodično okruženje, vaspitanje, roditelji, društvo... ?

- Moje porodično okruženje je mnogo učinilo za mene. Moj otac je bio poznati kompozitor za filmsku muziku u Njemačkoj, Mihael Jari i ja sam odrasla u svijetu fikcije. Podržao je moje prve korake u mojoj karijeri pisca. Onda sam počela da radim kao reporter za novine i časopise i naučila sam mnogo tokom tih istraživanja. I na kraju, ali ne i najmanje važno, voljela sam i volim da čitam. Najbolja škola pisanja je čitanje knjiga.

Odrasli ste u umjetničkom okruženju...

- Mišel Marli je pseudonim. On seže do mog pravog imena i do mjesta Marli-le-Roi zapadno od Pariza. Tamo su nekada živjeli otac i sin Aleksandar Dima i mislila sam da je lijepo da me zovu po domu autora “Tri musketara” i “Dame sa kamelijama”. Imala sam mogućnost da živim u Parizu nekoliko godina i zadržala sam Francusku u srcu, iako sada živim u Berlinu i Minhenu. Odrasla sam u Hamburgu u umjetničkom domaćinstvu, svijet muzike i filma bio mi je veoma blizak, ali i svijet mode. Prve podsticaje dobila sam kao reporter i dugo sam radila kao urednik u raznim časopisima. Sada radim isključivo kao pisac.

Bonus video: