Mini turneja Nenezićeve “Palasture”

Savremena porodična i građanska duhovita drama, komedija situacije i karaktera, prati tok tri ljubavna para u “raljama života” i politike

1560 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Pozorišna predstava “Palastura-prva dama”, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, rađena u produkciji Kulturnog centra Bar, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Kultunog centra “Nikola Đurković” u Kotoru sa početkom u 19 sati. Dan kasnije, predstavu, u kojoj igraju Elizabeta Đorevska, Duško Radović, Jelena Rahmanjinova, Andrijana Simović, Jovan Dabović, Filip Đuretić i Dragiša Simović, imaće priliku da pogleda i beranska publika, dok će 23. februara biti izvedena u Bijelom Polju.

Predstavom “Palastura”, koja je savremena porodična i građanska duhovita drama, ali i komedija situacije i karaktera, koja prati tok tri ljubavna para u “raljama života” i politike, Nenezić je završio malograđansku trilogiju započetu predstavom “Nobelovci”, a nastavljenu projektom “Persona non grata”.

”U tom bezvremenom hronotopu, isplivaće sve loše i dobre osobine, navike i ambicije junaka predstave, kako bi se dočepali trona kroz vlast. A na vlast niko nije imun, kaže jedna narodna izreka. Kroz tragični podtekst, koji oslikava mračni, a nadasve duhoviti sumrak sistema vrijednosti, oslikava se egzistencijalni, socijalni i spiritualni paradoks koji živimo. No, taj paradoks su sami Nenezićevi junaci izabrali, tako da im niko nije kriv osim njih samih”, stoji u najavi predstave.

”Palastura”, prema riječima Nenezića, sve duguje komediografskim precima iz pera: Plautta, Gogolja, Molijera, Sterije, Nušića...

”Ona je zahvalna potomkinja, prije svega. A komedija nikad nije patila od originalnosti, već od novog čitanja. Zato je ‘Palastura’ naša priča. A univerzalna… jer se tiče običnih ljudi, koji su manje-više slični na svim meridijanima. I žive iste probleme i blagodeti. Komedija ne podliježe širokom i sveobuhvatnom dijapazonu dramske percepcije i recepcije, osim - katarzi, dobrom raspoloženju i osvješćenju, jer likovi komedije i dobri i loši kažu ono što mi, gledaoci, ili ne smijemo ili nemamo mogućnost da kažemo. Samim tim je komedija prokleta i sveta. I mnogo puta strpljiva, staložena i ‘pametna’, jer se kritičari i kritizeri najprije, i na njeno zadovoljstvo, najradije okliznu o nju”, kazao je Nenezić za “Vijesti”.

Komedija je, prema njegovim riječima, najžilaviji žanr zato što je preživjela sve nepravedne napade, omalovažavanja i zabranjivanja.

”Ona je uslovljena ograničenim brojem motiva, za razliku od ostalih dramskih žanrova, koji u sebi trpe komediju, no komedija ne trpi njih, ali uvijek mora da bude tačna i izdržljiva, do vječnosti. Komedija ima samo jedan (rješiv) problem, a to je da bude tačna. Funkcionalna. Da bude komična, a ‘Palastura’ to jeste. ‘Palastura’ ne navija ni za jednu ‘stranu svijeta’, pogotovo ne za manipulaciju. Iako je komedija u suštini i sama manipulacija. Manipulacija suštine i taštine. Manipuliše stavovima publike i aktera. Nauka i laika. A to znači da granice nema. Nebo je granica”, poručio je Nenezić.

”Palastura” je premijerno izvedena prošlog avgusta.

Bonus video: