Predsjednik Spasoje Bajović, počasni predsjednik Dušan Govedarica

Izabrano novo rukovodstvo u susret 54. rođendanu Književne zajednice iz Nikšića

3763 pregleda 99 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Književna zajednica (KZ) "Vladimir Mijušković" iz Nikšića, najstarija asocijacija pisaca u Crnoj Gori, obilježava 54 godine postojanja, a uoči Dana Zajednice održana je izborna skupština na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Za počasnog predsjednika izabran je Dušan Govedarica, jedan od osnivača KZ, dok je za predsjednika izabran Spasoje Bajović. Miloš Kecojević je direktor izdavačke djelatnosti, Jovan Drašković sekretar, dok je predsjednik skupštine mr Slavko Milić.

"Izborna skupština je održana pod tuđim krovom. Ovo pod tuđim krovom apostrofiram jer nemamo svoje prostorije, ali imamo čvrsto obećanje Opštine da ćemo i mi biti ukrovljeni", istakao je Miloš Kecojević.

KZ je za 54 godine postojanja objavilo preko 650 naslova, različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora.

"Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici", podsjetili su iz Zajednice, koju je, daleke 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih poeta.

Bio je to Klub mladih pisaca, a prvi predsjednik bio je Janko Brajković. Tri godine nakon osnivanja klub je dobio ime po književniku i profesoru nikšićke Gimnazije, Vladimiru Mijuškoviću, da bi nakon dvije decenije uspješnog rada prerastao u Književnu zajednicu. Među osnivačima i članovima Zajednice su i neka od najznačajnijih imena crnogorske književnosti poput Vita Nikolića, Milana Duga Krivokapića, Vukmana Otaševića, Dragana Radulovića, Dušana Govedarice, Miroslava Jovanovića Timotijeva, Radislava Gardaševića, Draga Mijovića Godijelja, Gojka Janjuševića

Godinu nakon osnivanja, objavili su prvu knjigu, almanah "Kaktusi", zajedničku zbirku članova Zajednice.

"Kada Zajednica obilježava 54 godine plodnog književnog rada svojih članova, izdavačke djelatnosti i organizovanja brojnih književnih manifestacija, možemo reći da ona predstavlja nezaobilazan segment kulturne scene i crnogorske književnosti", kazao je Kecojević.

Podsjetio je da je Zajednica sa SO Nikšić, bila organizator čuvenih "Nikšićkih književnih susreta", manifestacije koja nije mogla proći bez najznačajnijih imena jugoslovenske književnosti, poput Meše Selimović, Mihaila Lalić, Desanke Maksimović, Miodraga Bulatovića, Miroslava Antića, Duška Trifunovića… Tokom višedecenijskog postojanja bila je organizator ili suorganizator značajnih književnih i drugih kulturnih manifestacija, kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori, kao što su "S pjesnikom u ponoć", "Dani Zaloge", "Auto(r) na korzu", Sajam knjiga na Trgu slobode, tribinu "Rade Tomov", "Knjigom protiv interneta".

Književna zajednica "Vladimir Mijušković" ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade. Nagrada "Zaloga", ustanovljena je 1986. godine i dodjeljuje se za umjetničko viđenje zavičaja u poeziji, prozi ili drugim umjetničkim izrazima, a takođe i za publicistiku. Prvi dobitnik "Zaloge" bio je Vito Nikolić, po kome je nazvana druga nagrada koja se od 1996. godine dodjeljuje za knjigu lirike, i to isključivo crnogorskim autorima.

Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije iz Nikšića, Podgorice, Plužine, Danilovgrada, Bara, Kotora…

Prošle godine objavljena je antologija pod nazivom "Olujna polja poezije", na crnogorskom i engleskom jeziku, a priređivači su Spasoje Bajović i Jovan Drašković.

Zajednica je uspostavila saradnju sa svim sličnim ustanovama u bivšoj Jugoslaviji, kao i sa Italijanima, Rumunima, Rusima, Bugarima i Japancima.

Bonus video: