Svevideće oko jednog od najskupljih živih umjetnika

Cilj izložbe „Hockney’s Eye: The Art and Technology of Depiction“, koja se otvara 15. marta, jeste da prikaže raznolike načine na koje slavni britanski umjetnik vidi i dočarava umjetnost

1499 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Hokni, Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT
Dejvid Hokni, Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Jedan od najskupljih živih umjetnika današnjice Dejvid Hokni okupiraće narednog mjeseca prestižni univerzitet u Velikoj Britaniji - Kembridž.

U više galerija na Kembridžu biće postavljene različite umjetničke forme kojima je Hokni okupiran, a prava poslastica za publiku biće premijerno izlaganje najnovijeg autoportreta koji je slikar načinio u Normandiji, gdje se u posljednje vrijeme skrasio, prenosi Nova.rs.

Autoportret Dejvida Hoknija
Autoportret Dejvida Hoknijafoto: David Hockney/PA

Cilj izložbe „Hockney’s Eye: The Art and Technology of Depiction“, koja se otvara 15. marta, jeste da prikaže raznolike načine na koje slavni britanski umjetnik vidi i dočarava umjetnost.

Neće samo autoportret, nastao u novembru, premijerno publika moći da vidi, već i brojna druga djela koja nikada ranije nisu izlagana u Velikoj Britaniji.

Kroz crteže, slike, djela nastala na ajpedu, video, optičke i 3D radove postavka, koja će trajati do kraja avgusta, pokazaće kako Hokni vidi umjetnost prošlosti, šta je od nje naučio i kako ju je transformisao na sebi svojstven način.

Čitavo to putovanje počelo je, kako podsjeća "Gardijan", kada je 1999. posjetio izložbu u Nacionalnoj galeriji. Tada se zainteresovao za to kako su umjetnici koristili optička sredstva prije izuma fotografije 1839. godine.

"Svijet je veliki. Oko je povezano sa umom… Svijet vidimo sjećanjem. Fotografija vidi sve odjednom, ali mi ne - naveo je Hokni, koji od tada počinje svoje eksperimente.

U muzeju Ficvilijam Hoknijevi crteži, slike i digitalna djela biće izloženi uz istorijski vrijedna djela Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Vilijama Hogarta, Endija Vorhola...

Postavka u galeriji Heong donijeće pred posjetioce Hoknijeve pionirske poduhvate u prikazivanju prostorne i vizuelne realnosti još od šezdesetih do danas. Izložba obuhvata sve - od prvog crteža koji je načinio kao student Kraljevskog koledža umjetnosti 1959, preko kultnog serijala Američkih slika nastalih tokom šeste decenije prošlog vijeka, foto-kolaža koje je pravio osamdesetih do prvih eksperimenata sa digitalnim crtežima.

A vrhunac izložbe trebalo bi da bude digitalno djelo preko cijelog zida koje donosi najnovije eksperimente sa digitalnom fotografijom.

Čak će se pred publikom, ali u galeriji Dač, naći i serijal crteža koje je napravio na osnovu foto-snimaka poznatih "likova", kakvi su Ijan Mekelen i Dejmijan Herst s početka novog milenijuma. Biće tu i "After Hobbema (Useful Knowledge)" iz 2017, koja se inače čuva u Nacionalnoj galeriji.

After Hobbema
After Hobbemafoto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

"U pitanju je novi pogled na umjetnikovo djelo, koji vidimo kao životnu potragu za novim načinima da predstavimo svijet oko sebe, slike koje su bliskije ljudskoj prirodi, a uporedo s tim ova izložba donosi istoriju umjetnosti kroz prizmu Dejvida Hoknija, jer su njegove slike tik uz impresionističke pejzaže i džordžijanske portrete", riječi su Martina Gejforda, kokustosa izložbe "Hockney’s Eye" i autora brojnih knjiga o umjetniku.

"Ovo je izložba kojoj je dom baš ovde, na mjestu gdje se sreću umjetnost i nauka pod jednakim uslovima", izjavio je Luk Sajson, direktor Ficvilijam muzeja, govoreći o umetnikovom "svevidećem oku".

Iako bi u julu trebalo da proslavi 85. rođendan, Dejvid Hokni radi kao da mu je dvadeset… Jedan od najutijajnijih britanskih slikara 20. vijeka bio je do 2019. godine čak i najskuplji živi umjetnik. Naime, polovinom novembra 2018. ponio je "titulu" najskupljeg živog umjetnika, s obzirom na to da je na aukciji u njujorškom "Kristiju" njegovo djelo "Portret umjetnika" prodato za rekordnih 90,3 miliona dolara. I držao je taj rekord svega pola godine kada je Džef Kuns uspio da povrati "titulu", s obzirom da je njegova skulptura "Zec" u Kristiju prodata za 91 milion dolara.

Kada je svijet zahvatila pandemija koronavirusa Dejvid Hokni zatekao se u svom ljetnjikovcu u Normandiji. Iako je godinama živio preko bare - u Los Anđelesu, ostao je na evropskom tlu.

"Šta je ljepše u životu od buđenja proljeća u Normandiji, i pokušaja da ga ovaplotim na platnu? Nema boljeg! Van Gogu bi se sigurno to svidjelo. Normandija je fantastična. Kada je krenuo lokdaun super mi je bilo, jer sam ionako želio da budem izolovan", pričao je Dejvid Hokni svojevremeno o mjestu gde je nastao najnoviji autoportret koji će uskoro biti pred publikom.

Bonus video: