Počeo 50. FEST, uručene nagrade Manojloviću i Kusturici

Na programu su ostvarenja velikih autora poput - Pedra Almodovara, Fransoa Ozona, Keneta Brane, Šona Pena, Pola Tomasa Andersona, Žaka Odijara i Darija Arđenta

7386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fest.rs
Foto: Fest.rs

Pedeseti FEST otvoren je sinoć u Beogradu, domaćom premijerom nagrađivanog filma "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića.

Prikazan je i film "Festovih 50" o prvih pet decenija festivala, a video posvetom odata je počast onima koji su nas napustili između dva FEST-a.

Počasne nagrade Beogradski pobjednik uručene su Emiru Kusturici i Predragu Mikiju Manojloviću, prenosi N1.

Na 50. festivalu biće prikazano više od 80 filmova - od kojih je 20 u Glavnom takmičarskom programu. Zbog nedostatka Sava centra, program će se odvijati u 16 bioskopskih sala u gradu, sa oko 450 projekcija.

U najpopularnijem festivalskom programu - Gala, biće prikazana 32 svjetska ostvarenja, a publika će moći da pogleda i filmove nominovane za Oskara, i dobitnike nagrada na velikim festivalima.

Na programu su ostvarenja velikih autora poput - Pedra Almodovara, Fransoa Ozona, Keneta Brane, Šona Pena, Pola Tomasa Andersona, Žaka Odijara i Darija Arđenta.

Pripremljen i ove godine u otežanim okolnostima zbog pandemije, FEST ima manje zvučnih stranih imena među gostima. Odvija se pod sloganom "Novi hrabri svijet", a trajaće do 6. marta.

Ove godine, organizatori - kao posebno važan - ističu i Industrijski segment programa Fest Forward. Kako je najavljeno, taj program trebalo bi da okupi goste iz 16 zemalja, među kojima su i predstavnici sedam filmskih fondova iz regiona i Evrope, prenosi N1.

Bonus video: