Klinička ljubav koja duboko zalazi u tajne ljudskog mozga

Predstava u režiji Danila Marunovića premijerno je izvedena u junu prošle godine

1295 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstava “The Effect”, po tekstu britanske književnice Lusi Prebl i u režiji Danila Marunovića, biće izvedena danas u 20 časova u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP).

U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Dušan Kovačević, Julija Milačić Petrović Njegoš, Aleksandar Radulović i Jovan Dabović.

“’The Effect’ je klinička ljubav. Dirljiva, povremeno melanholična, povremeno duhovita, inteligentna i osjećajna igra koja nam neprestano mijenja perspektivu, suptilno nudi detalje kroz koje duboko zalazimo u tajne ljudskog mozga”, zapisao je dramaturg Stefan Bošković.

Predstava je premijerno izvedena u junu prošle godine, a kao snažna, intenzivna, živa i emotivna, najavila niz takvih, budućih premijera u CNP-u koje se postavljaju zarad gledalaca.

Tema komada na momente djeluje kao “laka”, jer donosi priču o mentalnom zdravlju, farmaceutskoj industriji, eksperimentima i istraživanjima koja se neprekidno sprovode, ali i o korišćenju antidepresiva i, sa druge strane, stumulativnih supstanci i njihove djelotvornosti ili nuspojava. U svemu tome izranjaju pitanja ljubavi, života, personaliteta, kao i prikaz različitih partnerskih odnosa i pojedinaca u njima. Sva ta pitanja u ovom komadu pružaju drugačiju sliku u odnosu na one na koje je publika navikla.

Pored prijemčive i bliske, a zahtjevne i iscrpne igre glumačkog ansambla na publiku poseban utisak ostavlja pažljiv, ubjedljiv, tenzičan i jak izbor muzike, koju, uz adaptaciju teksta, potpisuje reditelj Marunović. Dizajn tona radio je Mladen Nikčević, a scenografija koja takođe nosi priču za sebe djelo je Ivanke Vane Prelević. Tekst je prevela Slavica Perović, dramaturg je Stefan Bošković, kostimografiju potpisuje Tijana Todorović, lektorka je Jelena Šušanj, dizajn svjetla potpisuje Miomir Malović, videa Radovan Vukasović, a izvršnu produkciju Janja Ražnatović.

Bonus video: