I dalje živimo u sjenci patrijarhalnog nasljeđa

Ženski klub Skupštine Crne Gore obilježava godinu dana postojanja, a likovnom izložbom, u galeriji "Centar", skreću pažnju i na položaj umjetnica

9439 pregleda 26 reakcija 1 komentar(a)
Kopredsjedavajuće Ženskog poslaničkog kluba: Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, Foto: Boris Pejović
Kopredsjedavajuće Ženskog poslaničkog kluba: Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, Foto: Boris Pejović

Izložba "Buđenje" jedna je od aktivnosti kojom Ženski klub Skupštine Crne Gore obilježava godinu dana postojanja i djelovanja, a otvorena je večeras u Podgorici, u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSU).

Iako je naziv postavke "Buđenje", crnogorska umjetnica i kustoskinja CSU Milena Mijović Durutović podsjetila je prisutne da su umjetnice uvijek budne i spremne da djeluju.

Branka Bošnjak i Milena Mijović Durutović na otvaranju
Branka Bošnjak i Milena Mijović Durutović na otvaranjufoto: Boris Pejović

"Bilo je lako okupiti uvijek budne umjetnice oko teme 'Buđenje' kojom Ženski klub Skupštine proslavlja godišnjicu postojanja. U saradnji sa teoretičarkom umjetnosti Mašom Vlaović, koja je autorka uvodnog teksta za katalog ove postavke, u galeriji 'Centar' okupilo se šest crnogorskih umjetnica koje su se, svaka iz svog ugla, pozabavile temama koje tangiraju rodnu ravnopravnost", istakla je Mijović Durutović koja je i sama zastupljena na izložbi.

Postavka "Buđenje" okupila je crnogorske umjetnice prepoznatljivih izraza i jedinstvenih stilova, a pored Milene Mijović Durutović, tu su i: Katarina Zlajić, Milena Jovićević, Branka Kovačević, Gordana Kuč i Ivanka Vana Prelević.

Pored postavke umjetničkih radova posjetioci u narednom periodu imaju priliku da pogledaju i kratki video koji je kreirao tim Skupštine Crne Gore, a koji govori o radu i aktivnostima Ženskog kluba tokom protekle godine. Govoreći o ciljevima Ženskog kluba, prisutnima se obratila i kopredsjednica tog tijela Branka Bošnjak, ističući da i dalje živimo u sjenci patrijarhalnog nasljeđa.

"Poštovani ljubitelji i ljubiteljke umjetnosti, dozvolite da u ime članica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore izrazim zadovoljstvo što je oživotvorena još jedna od brojnih ideja koje smo nas osam poslanica 27. saziva istakle na početku konstituisanja prije samo godinu dana. Sigurno dijelimo i vašu radost što je Ženski klub organizovao izložbu pod nazivom 'Buđenje'. Mora se priznati da živimo u sjenci patrijarhalnog nasljeđa, u asimetričnom, nedovoljno rodno probuđenom društvu u kojem su žene kroz istoriju ravnopravno vukle točak svakolikog razvoja, ali smo i dalje samo dio rama za sliku o napretku", kazala je Bošnjak.

foto: Boris Pejović

Na pitanje "Vijesti" o položaju umjetnica u Crnoj Gori Branka Bošnjak je istakla da je cilj Ženskog kluba bio da skrene pažnju i na to.

"Znam da se žene umjetnice susreću sa nizom problema, a znajući da se baš umjetnice, možda u sjenci i u težem materijalnom statusu u odnosu na žene u ostalim profesijama, bore sa raznim tabuima, bio mi je cilj da svima skrenem pažnju na umjetnice, jer znam da mogu da prenesu jake poruke. No, čini mi se da u kompletnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i raznim drugim društvenim dešavanjima, najmanje mislimo o umjetnosti, a ja smatram da je umjetnost izuzetno važna i da ona vodi društvo naprijed, ako se na pravi način predstavlja i na pravi način živi", poručila je Bošnjak.

foto: Boris Pejović

Ona je dodala da je sve to razlog da se godina dana postojanja ovog neformalnog parlamentarnog tijela obilježi sagledavanjem položaja žene i rodnih odnosa u crnogorskom društvu, ali istovremeno i skrene pažnja na žensko likovno stvaralaštvo i njegovu refleksiju na domen kulture i cjelokupni socijalni milje u Crnoj Gori.

"U namjeri da afirmišemo rodnu ravnopravnost na svim nivoima odlučivanja, da podstaknemo žene za veće učešće u političkom i javnom životu, da unaprijedimo njihov položaj u svim sferama društva i podstaknemo i unapređujemo solidarnost i humanost, promovišemo volonterizam i međusobno pomaganje, sasvim je prirodno da istaknemo djelo pomenutih umjetnica, koje izvjesno u svom osobenom likovnom izrazu iznose poruke sa političkom snagom", rekla je Bošnjak.

foto: Boris Pejović

Istoričarka i teoretičarka umjetnosti, Maša Vlaović, zapisala je u propratnom katalogu da izložba okuplja umjetnice koje su spremne otvarati značajna pitanja i kroz svoj angažovani umjetnički jezik obrađivati veoma važnu temu rodne ravnopravnosti i svih stereotipa u vezi sa njom, a Bošnjak istakla da tema i naziv postavke nijesu slučajno odabrano polazište.

"Poznavaoci umjetnosti tvrde da su portretisti kroz istoriju drugačije prikazivali žene i njihovo okruženje u odnosu na muškarce, u skladu sa okoštalim društvenim stereotipima. Autorke čija djela čine ovu postavku, predstavnice su mnogih posvećenica umjetničke istine u Crnoj Gori, koje stvaraju, naizgled izostavljene priče o naporima za što veću uključenost žena u proces odlučivanja i iz borbe sa predrasudama, suvereno osvajajući svoju ravnopravnu društvenu ulogu, sa druge strane. Ohrabrene smo što umjetnice, možda ubjedljivije nego druge žene, u potrazi za idealima slobode, ljepote, harmonije, stvaraju portrete ženske samosvijesti kao svijetao primjer ženskog buđenja koji na svoj način doprinosi očekivanom spektru društvenih promjena", istakla je ona.

Bošnjak je poručila da sagledavanje brojnih tema i pitanja iz umjetničkog ugla doprinosi boljem i svestranijem sagledavanju položaja žene u Crnoj Gori, predstavlja svojevrstan doprinos potrebi razbijanja društvenih tabua i uspostavljanja odnosa rodne ravnopravnosti, dok je Milena Mijović Durutović poželjela da Ženski klub Skupštine Crne Gore "uspješno prevazilazi sve prepreke i u budućnosti".

Veče je dodatno uljepšao gudački kvartet "Unique".

Gudački kvartet 'Unique'
Gudački kvartet "Unique"foto: Boris Pejović

Bonus video: