San o sreći tri čistačice, predsjednice vlastitih života

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić je istakao da Kraljevsko pozorište prvi put postavlja djelo austrijskog stvaraoca u uvjerenju da će predstava imati dug život na matičnoj sceni i gostovanjima

2418 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lazar Pejović
Foto: Lazar Pejović

Premijera predstave “Predsjednice”, koju je prema tekstu Vernera Švaba režirala crnogorska rediteljka Radmila Vojvodić, biće izvedena danas u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u 20 časova, a reprize su najavljene za sjutra i ponedjeljak. U novoj produkciji najstarijeg državnog teatra igraju: Nada Vukčević, Ana Vučković i Jelena Laban.

Umjetnička direktorica “Zetskog doma” Lidija Dedović rekla je da “Predsjednice” pružaju hrabar osvrt na temu žena.

”Verner Švab je specifičnog, lucidnog, hrabrog i beskompromisnog pera koji je u svom kratkom, a plodnom opusu stvarao tekstove koji su zabilježeni u istoriji literature. Tekst ‘Predsjednice’ jednog muškog pisca jako je zanimljiv zbog toga što otvara razne problematike, a prije svega kako ostati i biti srećan danas u vremenu koje je puno krize i raznih ekstrema u ideološkom, političkom, religioznom, duhovnom, emotivnom, intimnom smislu, kako te žene, male žene iz najnižih slojeva progovaraju o velikim temama koje bi trebalo da zanimaju ukupnu publiku Crne Gore, a i šire”, naglasila je ona.

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić je istakao da Kraljevsko pozorište prvi put postavlja djelo austrijskog stvaraoca u uvjerenju da će predstava imati dug život na matičnoj sceni i gostovanjima.

”Radujemo se rediteljskom čitanju gospođe Vojvodić, njenom ponovnom radu u Zetskom domu, pri čemu ne zaboravljamo njen dugogodišnji, gotovo trodecenijski doprinos razvoju i unapređenju najstarijeg državnog teatra na brojnim poljima, počev od predstave ‘Princeza Ksenija od Crne Gore - izgnanička tugovanka doma Petrovića’, kojom je te ‘94. godine ponovo oživio i zaživio ‘Zetski dom’”, rekao je Subotić.

Vojvodić je kazala da je Verner Švab jedinstveno subverzivan pisac koji autentičnom poetikom zauzima posebno mjesto u modernoj dramaturgiji.

”U ‘Predsjednicama’ njegova misao nad idejom izgubljene humanosti je, rekla bih, anarhična, čak katastrofična, ali je ujedno u toj jetkosti i mnogo urnebesne zasmijanosti i apsurdističke zapitanosti. Životna prljavština, fekalije i krv su lajt motiv ove priče Vernera Švaba, moglo bi se reći trivijalne razglednice sna o sreći tri čistačice, tri samozvane predsjednice vlastitih malih života. Ali, tu trivijalnost nadrasta jedna kritička, jetka i tragikomična parabola društva i svijeta u kojem globalno obitavamo. Upravo tu, na toj smišljenoj diverziji poetike apsurda, mi tragamo za teatarskim izrazom naše predstave”, istakla je rediteljka.

Ona je dodala da su “Predsjednice” tri “ovovremene žene koje posmatramo kroz obrazac vulgarne ideologizacije ženske sudbine preko muškarca”.

”Isto tako i kao gnjevni ženski proleterijat bez programa, uprkos, ili cinično uprkos, dostignućima feminizma. Posmatramo ih neminovno kroz opscene recidive društva u kojem živimo, dakle politizacije, politizovane stvarnosti, estradizovane i tabloidizirane svakodnevice i njenih autoriteta, odnosno kvazi-autoriteta, kroz novu religioznost i moralno licemjerje. Nije nam, nažalost, nedostajalo inspiracije, ni u našoj svakodnevici, ni vezano za ove pitoreskne karaktere, ove ženske kreatrure ovog žanra, ni povodom ove parabole društva koju tekst nosi. Tragali smo na terenu satiričnog, parodijskog, kako dostići i zasmijanost i podrugljivost, ali ostati ozbiljan. Tragali smo na toj teritoriji mutirane farse ili, usudila bih se reći, za jednim kemp moralitetom ili njegovim specifičnim, katarzičnim dejstvom”, zaključila je Vojvodić koja, uz režiju, potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave.

Kompozitorka je Nina Perović, scenografkinja Marija Kalabić, lektorka Dubravka Drakić, asistentkinja režije Stela Mišković. J. K.

Negiranje problema

Glumica Nada Vukčević tumači ulogu Grete, a proces izgradnje tog lika za nju je bio, kaže, složen.

”Greta jeste kompleksna, ali ima jednu vertikalu. To je žena koja uvijek ustaje i koje god probleme da ima ona ih ne priznaje i smatra da se nijesu ni desili. A ako su se desili onda imaju veliko opravdanje. To je Greta. I koliko god da je ona možda negativan lik, jer je za sobom ostavila pustoš, Greta je veoma simpatična žena, jer uvijek ustaje. Hrabra je”, ocjenjuje Vukčević.

Koliko je žena bitna i moćna

Glumica Jelena Laban naglasila je kako je saradnja na pripremi predstave bila izuzetna.

”Švab i mi kao ženska ekipa prvenstveno ističemo to koliko je žena bitna i moćna, iako je riječ o ‘Predsjednicama’ koje imaju male živote i koje pokušavaju da obuzdaju sebe u tim malim životima i da se snađu u svojim snovima i fantazijama. Mislim da su daleko od toga da su nevažne. Vjerujem da smo mi kao ekipa uspjeli da pokažemo koliko je svijet doveo do toga da one budu male predsjednice”, poručila je Laban.

Bonus video: