Foto: Damir Murseljević

Adaptirati se onome čime smo okruženi

Izložba umjetničkih fotografija Damira Murseljevića i Roberta Ivezića biće otvorena u četvrtak

1254 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Izložba fotografija “OVERDUBs” Damira Murseljevića i “Urban reflect” Roberta Ivezića biće otvorena u četvrtak u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F64” koja se nalazi u Ulici Đoka Miraševića 61, u Bloku 6. Otvaranje će biti upriličeno u 19 časova, a izložba se može posjetiti tokom narednih mjesec dana od osam do 22 časa, svakog dana osim nedjelje.

Izraz ova dva autora je kompatibilan za zajedničko predstavljanje, iako obojica gaje originalnost i jedinstvenost umjetničke fotografije.

”Fotografija je, kao i sve druge umjetnosti uostalom, prvenstveno pitanje individualnog doživljaja. Moje interesovanje za ovu umjetnost rezultat je i želje da na vizuelan način predstavim kako ‘gledam - vidim’ stvari, prirodu, prostor i ljude oko sebe. A sve je počelo sa filmskom umjetnošću, kao najkompleksnijom formom umjetničkog izraza, čija je sposobnost spajanja različitih umjetničkih formi u jedno - tekst, glumu, scenografiju, kostime, fotografiju, muziku - direktno uticala na viziju sagledavanja života u fotografskim kadrovima”, istakao je Murseljević o svom radu.

Robert Ivezić se, ističe prof. mr na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Lazar Pejović, bavi street fotografijom, iako taj žanr nije zastupljen kod nas. No, na osnovu njegovih radova se ne stiče utisak da je autor stranac u tome, već obrnuto - njegov postupak djeluje prirodan, čak rutinski.

Robert Ivezić
foto: Robert Ivezić

”Sa ležernim samopouzdanjem on varira formalna vizuelna rješenja, eksperimentiše likovnim elementima, gradi neočekivane interakcije i raspoloženja u okviru scene. Sa jasno prepoznatljivim istorijskim uzorima, ali naoružan postmodernom neobaveznošću nove street fotografije Rober Ivezić ne pokušava da izgradi konkretan narativni okvir kroz koji bi se elaborirala određena tema ili subjekt. Ove fotografije su naizgled ‘ni o čemu’, tj. ni o čemu konkretnom. A i fotografisane su negdje drugo”, zapisao je Pejović u tekstu u katalogu izložbe...

On je dodao da se Ivezićeve fotografije nadopunjuju na neuhvatljiv način, ali i da se on kroz fluidnu interpretaciju ostvaruje u najboljem maniru nove street fotografije “koja više ne pokušava da objasni svijet već da se u njemu ogleda”.

Robert Ivezić
foto: Robert Ivezić

A neprikosnovena moć fotografije i Damiru Murseljeviću pruža mogućnost specifičnog pogleda na svijet: “Taj jedan jedini trenutak, 250. ili koji dio sekunde, što pokušavaš da uhvatiš jednom, zadržao si ga zauvijek”, podsjeća on. Murseljević je prepoznat po svojim fotografijama sa višestrukim ekspozicijama koje romantičarski izmještaju ljude, situacije i predmete, a umjetnik dalje govori i kako je došao do toga:

”Podstaknut radom Man Raya, David Lyncha ili Stan Brakhagea, kao i nekim video spotovima iz zlatnog doba MTV-a ‘90, počeo sam da se igram višestrukim ekspozicijama na filmu. Izmještanje ljudi i situacija sa jednog na drugo mjesto, iz jednog u drugo vremensko razdoblje, poseban je izazov i rezultira karakterističnim ‘filmskim’ fabulama, u kojima su nasumični glumci zapravo situacioni igrači jednog vremena. Estetska igra boja i likova na 35-milimetarskoj traci tako može donijeti sasvim novo, drugačije, značenje od inicijalnog, i time direktno reflektovati značenje umjetničkog rada, kroz koji su utkane i personalne emocije. Iako se taj moj mikro kosmos na fotografijama često dojmio apstraktnim, on suštinski to nikad nije bio - ispod je uvijek ležala fluidnost jedne fabule”, ističe on i dodaje da je slučaj i sa ovom postavkom.

Damir Murseljević
foto: Damir Murseljević

”Vizuelni prikaz sudara prirode sa urbanim sredinama na svojevrstan način odražava još jednu važnu sociološku ulogu umjetnosti u 21. vijeku. Kroz ovaj vid simbolične kreativnosti, i višestruku ekspoziciju, priroda upozorava koje su posljedice nagle globalizacije i urbanizacije, i to možemo posmatrati kao apel da vrijeme koje dolazi moramo iskoristiti da se adekvatnije adaptiramo onim sa čime smo okruženi”, zaključuje Murseljević.

Bonus video: