Američki ugao biće otvoren za „Zatvorene prostore”

Događaj će ugostiti deset naučnih radnika iz zemlje i regiona, a počasna gošća je prof. dr Selma Raljević, sa mostarskog Univerziteta “Džemal Bijedić”

1781 pregleda 28 reakcija 2 komentar(a)
Foto: AMERICAN CORNER
Foto: AMERICAN CORNER

Crnogorska asocijacija za američke studije “dr Biljana Milatović” i Američki ugao organizuju naučni skup “Zatvoreni prostori” koji će biti održan 11. marta u Podgorici.

Na skupu, gdje će učešće uzeti deset naučnih radnika iz zemlje i regiona, počasna gošća biće prof. dr Selma Raljević, sa mostarskog Univerziteta “Džemal Bijedić”. Skup, koja je prilika da izlagači predstave svoje radove, otvoriće književnica Dragana Kršenković Brković.

Raljević će govoriti o “Otvorenim prostorima književnosti nasuprot zatvorenih prostora nacije: (trans)nacionalni (kon)tekst savremene američke i bosanskohercegovačke književnosti”, dok će dr Vladimir Vujošević, sa Univerziteta Donja Gorica, predstaviti rad pod naslovom “Podzemni svijet u anglofonom modernizmu”.

Dr Aleksandra Žeželj Kocić, naučna saradnica iz Beograda, govoriće o preplitanju zatvorenih i otvorenih prostora u romanima Džeka Keruaka, dr Milan Marković, sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, o “slikama grada” u romanu “Travnička hronika”, a mr Tijana Rakočević iz Nikšića, o simbolici zatvorenih prostora u romanima “Sluškinjina priča” i “Gazela i kosac” Margaret Atvud.

Prikaz grada u američkom filmu “Noir”, predstaviće dr Rajko Petković, sa Sveučilišta u Zadru, dok će dr Marija Krivokapić, sa Univerziteta Crne Gore, govoriti o zatvorenom prostoru rezervata u romanu Luiz Erdrik “Noćni stražar”.

Rad dr Lejle Mulalić, vanredne profesorica sa Univerziteta u Sarajevu, posvećen je zatvorenim prostorima u romanu Dženis Galovej pod naslovom “Važno je samo da nastaviš da dišeš”, dok će njena koleginica sa istog univerziteta, dr Merima Omeragić, predstaviti rad pod naslovom “Intersekcionalni zakon čitanja dnevnika: subjektivnost iskaza, moć riječi i topos ratnog užasa”. Dr Aleksandra Nikčević Batrićević, sa Univerziteta Crne Gore, govoriće o irskim feminizmima i opiranju zatvaranju u tom geografskom kontekstu kroz osvrt na djela savremenih irskih pjesnikinja i proznih spisateljica - Ivan Boland, Silije de Frejn, Čeri Smit i Dorin NiGrife.

Naučni skup “Zatvoreni prostori” biće održan u Američkom uglu.

Bonus video: