Djeci i mladima pozorište je potrebnije nego ikad

Tradicionalnu poruku koju je ove godine uputila predsjednica Svjetske mreže Asitež, Su Džajls, pročitao je mladi crnogorski glumac Stefan Vuković

1664 pregleda 61 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, 20. mart, u Gradskom pozorištu Podgorica proslavljen je izvedbom predstave "Snježna kraljica" u režiji Jagoša Markovića, dok je tradicionalnu poruku, koju je ove godine uputila Su Džajls AM, pročitao mladi crnogorski glumac Stefan Vuković.

Ekipa predstave 'Snježna kraljica'
Ekipa predstave "Snježna kraljica"foto: Krsto Vulović

Džajls je tradicionalnom porukom istakla važnost pozorišne umjetnosti za najmlađe, posebno ove godine, tokom još uvijek aktuelne pandemijske krize, ali i ratnih razaranja.

"Djeca i mladi osjetili su posljedice gubitka socijalizacije, samouvjerenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje. Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad... Ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija, iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na bliskost cijelog čovječanstva", poručila je Džajls koja je predsjednica Svjetske mreže pozorišta za djecu i mlade, ASSITEJ (ASITEŽ).

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade
foto: Krsto Vulović

Organizacija Asitež tradicionalno poručuje: "Povedite (danas) neko dijete u pozorište", podsjećajući odrasle na odgovornost koju imaju prema djeci i mladima, a to je i da im omoguće da, što je više moguće, iskuse umjetnost.

"Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je veoma važno, a još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom", poručuje Džajls.

Ona je dodala i da je nasušna potreba za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbijednom i zdravom svijetu.

"Umjetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svijet kakav želimo da stvaramo sa svojom djecom i mladima, ali i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kome živimo", istakla je ona.

Živo pozorište i predstave danas su više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah, dodala je, jer je ovo vrijeme kada hrabrost i uvjerenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gdje god da se nalaze.

"Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na bliskost cijelog čovječanstva", zaključuje Džajls.

Dejan Đonović napisao 'Uputstvo za upotrebu pozorišta'
Dejan Đonović napisao "Uputstvo za upotrebu pozorišta"foto: Krsto Vulović

Pored poruke i predstave, mladi posjetioci dobili su i simboličnu publikaciju "Uputstvo za upotrebu pozorišta" koje je napisao glumac Dejan Đonović.

"Draga djeco, ali i vi stariji, bilo da često posjećujete ili prvi put dolazite, u martu se slave važni pozorišni datumi i pravo je vrijeme da se podsjetimo, ili naučimo, i pozorišni bonton", poručio je on u uvodu izdanja i kasnije na duhovit, blizak i interesantan način prenio neke od aspekata lijepog ponašanja koji bi trebalo da važe u pozorištu.

Sjutra Svjetski dan lutkarstva

A povodom Svjetskog dana lutkarstva koji se obilježava 21. marta širom svijeta, sjutra će u Podgorici biti održan performans pod nazivom "Lutka i njen svijet”, u 12 časova, u ljetnjikovcu Njegoševog parka, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Posjetioci će putem edukativne radionice koju će održati glumac Davor Dragojević imati priliku da se bliže upoznaju sa umjetnošću lutkarstva i tehnikom rada sa lutkama.

Svjetski dan lutkarstva
foto: Gradsko pozorište

Cilj radionice - performansa je da djeci približi lutkarsko pozorište, podstakne kreativnost i animira ih za pozorišnu umjetnost.

Pored radionice, u Njegoševom parku biće izložene i lutke sa scenografijom iz nekih od najgledanijih predstava Gradskog pozorišta Podgorica.

Bonus video: