Barišnjikov: Ne kažnjavajte ruske umjetnike zbog rata

Baletska zvijezda ruskog porijekla kaže da nije za uvođenje teških sankcija kolegama umjetnicima ili sportskim asovima

Sa Borisom Akunjinom i Sergejem Gurijevim pokrenuo je akciju za širenje boljeg razumijevanja ruske kulture i prikupljanje novca za pomoć izbjeglicama

4127 pregleda 4 komentar(a)
Mihail Barišnjikov smatra se jednim od najvećih baletskih igrača u istoriji, Foto: Shutterstock.com
Mihail Barišnjikov smatra se jednim od najvećih baletskih igrača u istoriji, Foto: Shutterstock.com

Ruske izvođače i umjetnike ne treba tjerati da plaćaju cijenu rata u Ukrajini, smatra jedan od najvećih baletana sovjetskog porijekla.

Mihail Barišnjikov, vodeći muški klasični plesač 1970-ih i 1980-ih, govoreći za britanski "Obzerver", kaže da nije za uvođenje teških sankcija kolegama umjetnicima ili sportskim zvijezdama.

Ovog mjeseca dirigent Valerij Gergijev i operski sopran Ana Netrebko bili su među onima koji su izgubili prestižne angažmane na Zapadu zbog svojih navodnih veza sa režimom Vladimira Putina.

„Otvorena razmjena u umjetnosti je uvijek dobra stvar“, rekao je Barišnjikov. „Mislim da nije u redu svaljivati teret političkih odluka jedne zemlje na leđa umjetnika ili sportista, koji možda imaju ugrožene članove porodice u svojoj zemlji. Za ljude na tim izloženim pozicijama, neutralnost je moćna izjava. A ako želite da budem precizan, Danil Medvedev bi trebalo da igra Vimbldon.

Prošle sedmice, britanski ministar sporta Najdžel Hadlston rekao je da će vladi biti potrebna uvjeravanja da bilo koji sportista koji uđe u Veliku Britaniju "nije pristalice Vladimira Putina".

Barišnjikov je takođe rekao da se plaši da će Rusija uskoro onemogućiti bilo kakvu pozitivnu budućnost za svoje mlade ljude. „Trenutno postoji Rubikon koji Rusija treba da pređe. Ili će pronaći način da okonča ovaj trenutni sukob i živi u otvorenom globalnom društvu, ili će biti gurnuti unazad bez nade u oporavak“, rekao je on.

Barišnjikov (74), koji je rođen u Rigi, u Letoniji, i koji je prebjegao iz SSSR-a u Kanadu 1974. godine, želi da poboljša percepciju javnosti o Rusiji. Pridružio se kolegama, istaknutim umjetnicima koji su otvoreni kritičari politike Kremlja kako bi pokrenuli Pravu Rusiju, GoFundMe kampanju za širenje boljeg razumijevanja ruske kulture i prikupljanje novca za pomoć izbjeglicama.

U kampanji takođe učestvuju ruski pisac Boris Akunjin i vodeći ruski ekonomista Sergej Gurijev. Zajedno su uputili poziv drugim ljudima u egzilu, tvrdeći da „nemaju pravo da ostanu besposleni“.

Akunjim i Gurijev učestvuju u akciji prikupljanja pomoći za Ukrajince
Akunjim i Gurijev učestvuju u akciji prikupljanja pomoći za Ukrajincefoto: russianartandculture.com

„Stotine hiljada Ukrajinaca koji su izgubili svoje domove, sredstva za život, svoje voljene, pa čak i svoje živote, snose punu težinu udarca. Ali udarac osjećamo i svi mi koji govorimo ruski i pripadamo svijetu ruske kulture. Sama riječ Rus je postala toksična“, navodi se u saopštenju njihove kampanje.

Govoreći iz svog doma u Njujorku, Barišnjikov je rekao da svaki poznati Rus sada mora da napravi izbor. „Individualna je odluka svakog umjetnika da li će izabrati da progovori ili ne. Sa svoje strane, citiraću njegovu svetost, papu Franja: 'Rat je ludilo! Stani, molim te! Vidi ovu surovost!’ Jasno mi je kome su te riječi upućene. Jednostavno rečeno, Rusija se već vratila u Staljinovo vrijeme. Umjetnost je kolateralna šteta i nemoguće je spekulisati kako će se to odigrati".

Baletan, koji je imao obećavajuću karijeru u baletu Kirov u Lenjingradu, sadašnjem Marijinskom baletu iz Sankt Peterburga, pokušao je, služeći se slikama klasične ruske drame, da opiše težak položaj mlađe generacije u današnjoj Rusiji.

„U Čehovljevoj drami 'Galeb' Trigorin govori o osjećaju zaostajanja za vremenom u odnosu na nauku i savremeni svijet“, rekao je on. „Osjeća se kao siromašni stari seljak koji dolazi na željezničku stanicu samo da bi vidio kako mu voz izmiče u oblaku pare. Trči da ga uhvati, ali zna da će, šta god da uradi, voz kretati sve dalje i dalje u daljinu. Rusija je opasno blizu scenarija ovog jadnog seljaka i siguran sam da postoje milioni Rusa, posebno mladih, koji bi radije bili u tom vozu”.

Tim Kadogan, izvršni direktor GoFundMe, rekao je: „U dvije sedmice nakon invazije, nova gofundme stranica je pokretana svakog minuta negde u svijetu. Akcija prikupljanja sredstava pomoći Ukrajini je postala najveća stranica gofundme u Velikoj Britaniji svih vremena.

Bonus video: