Preminuo Milovan Vitezović

Javnosti je najpoznatiji kao autor “Šešira profesora Koste Vujića”, ali i romana "Lajanje na zvezde" po kojem je kasnije sa Zdravkom Šotrom radio scenario za kultni film

2100 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poznati pisac Milovan Vitezović preminuo je u 78. godini u Beogradu, prenosi "Nova.rs".

Autor 11 romana, Vitezović je objavio više od 40 knjiga u više od 180 izdanja, ali najpoznatiji je kao pjesnik za djecu i autor čuvenog “Šešira profesora Koste Vujića”, koji je u saradnji sa Zdravkom Šotrom pretvoren i u film i televizijsku seriju, kao i po scenariju koji je radio, takođe sa Šotrom, po svojim romanima, "Lajanje na zvezde" za šta je osvojio nagradu festivala Herceg Novog i Zlatnu novosadsku arenu.

Vitezović je rođen 1944. godine kraj Kosjerića. Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu; diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsjek opšta književnost, a potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsjek dramaturgija. Bio je član Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra

Bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umjetničkog programa Radio-televizije Srbije. Takođe i profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije umetnosti. Pisao je poeziju, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.

Knjige je objavljivao na njemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Tokom bogate karijere dobio je brojne nagrade.

Bonus video: