Autonomija, volja, dominacija, dostojanstvo i hrabrost žena

Austrijska umjetnica Elisa Andesner predstaviće se u Podgorici izložbom “Pirate Women”

1406 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Izložba “Pirate Women” austrijske umjetnice Elise Andesner biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji “Art”, u 19 časova.

Postavka obuhvata fotografije i video-radove nastale u periodu od 2017. do 2022. godine, a otvoriće je kustoskinja mr Selma Đečević, koja potpisuje uvodni tekst kataloga.

”Na predstavljenim djelima vidimo portrete žena koje su opisane psihološkim diskursom, koje pokazuju autonomnost, volju, dominaciju, dostojanstvenost, hrabrost, nabusitost, sigurnost u vlastitu snagu. Prikazane su kao simbol predvodništva i intelekta. Međutim, uprkos svim izražajnostima i karakternim specifičnostima, one se ne doimaju kao ‘idoli’ pred kojima se osjećamo poraženo. Uprkos njihovoj snažnoj individualnosti i simboličkoj grandioznosti, ovi portreti se mogu preoblikovati u opšte generičke slike. Oni su posrednici u procesima aproprijacije svih psiholoških osobina sa kojima se, posmatrajući ih, susrećemo”, zapisala je Đečevićeva.

Ona dodaje i da su u sklopu postavke postuliraju vrijednosti kao što su povjerenje, osjećajnost i odsustvo hijerarhije.

”Ohrabruju vitalnost stava o angažovanju u oblasti ostvarivanja svih prava, o prihvatanju datog angažovanja kao neminovnosti u svijetu stalnih kretnji i mijenâ rodnih strategija. Žensko zajedništvo, dijeljenje, moralna i emocionalna vrlina - postavljeni su kao princip koji ostvaruje nove valere u odnosu na davno uspostavljeni poredak kao falogocentrični sistem vrijednosti”, navodi Đečevićeva u katalogu.

Umjetnica Elisa Andesner živi i radi u Linzu. Studirala je eksperimentalnu umjetnost na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Linzu i likovnu umjetnost na Ecole Superieure d’Art et de Design u Marseilleu. Slobodna je umjetnica koja djeluje u oblasti fotografije, videa, performansa i grafike. Od 2006. godine umjetnošću se bavi i u okviru rezidencijalnih programa, festivala i izložbi širom svijeta. Dobitnica je nagrada, stipendija i otkupnih nagrada za radove iz javnih umjetničkih kolekcija, a redovno organizuje projekte razmjena i izložbi sa domaćim i međunarodnim umjetnicima i umjetničkim inicijativama. Članica je Udruženja umjetnika “MAERZ”, kao i “Innviertler Kunstlergilde”; predsjednica Kulturnog udruženja “FAMA - Fine and Performing Arts” (Likovna umjetnost i umjetnost performansa), a radi i kao predavačica na Univerzitetu umjetnosti u Linzu.

Izložbu realizuju JU Muzeji i galerije Podgorice, uz podršku Austrijske ambasade u Podgorici, pokrajine Gornja Austrija, Linz kultura i Opštinskog udruženja žena u Lincu. Prijatelji izložbe su nevladine organizacije: Asocijacija Spektra, Queer Montenegro i Stana.

Bonus video: