Portreti betonskih spomenika SFRJ

Film “Spomenik”, u režiji Igora Grubića, biće prikazan sjutra u Podgorici u Kuslevovoj kući u 19 časova

2034 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Projekcija poetsko-eksperimentalnog dokumentarca “Spomenik”, u režiji Igora Grubića biće upriličena sjutra u Podgorici u Kuslevovoj kući u 19 časova, a u okviru martovske manifestacije “Zajednička čitaonica - Marginalije zajedničkog”.

”Spomenik” je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturisan kao niz od devet meditativnih “portreta” masivnih betonskih spomenika koji su sagrađeni za vrijeme bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Spomenici su prvobitno sagrađeni u znak sjećanja na žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu, da bi tokom ratova na Balkanu devedesetih na hiljade tih spomenika bilo uništeno, iako su doživljavani kao monoliti napuštene komunističke ideologije.

”Pokušaj brisanja tih struktura bio je polazna tačka za Grubićev film, koji se fokusira na uslove i ‘život’ grupe spomenika. Umjetnik naglašava neočekivanu krhkost tih monumentalnih struktura, snimajući ih u pozadini sezonskih promjena kako bi metaforički istakao cikličnu prirodu i ulogu koju igra dok svjedoči nizu trauma i radikalnih promjena. Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, Spomenik stvara egzistencijalnu, pa čak i duhovnu rezonancu s političkim pitanjima, propitujući istovremeno svrhu spomenika danas”, navodi se u opisu filma.

Režiju i produkciju ostvarenja potpisuje Igor Grubić, kameru Josip Ivančić, montažu Marko Ferković, a dizajn zvuka Vjeran Šalamon. Film je prikazan na brojnim festivalima, a osvojio je i brojne nagrade.

Bonus video: