Marina kroz novi performans skuplja pomoć za Ukrajinu

Marina Abramović se udružila sa njujorškom galerijom Sean Kelly Gallery kako bi ponudila umjetnički performans sretni se-i-pozdravi.. ili barem sretni-i bulji-u tišini. Do 25. marta zainteresovani mogu da licitiraju za jednu od dvije mogućnosti za ograničeno ponovno postavljanje kultnog performansa

10960 pregleda 6 komentar(a)
Kultni performans "Umjetnik je prisutan" iz 2010. godine, Foto: MoMA
Kultni performans "Umjetnik je prisutan" iz 2010. godine, Foto: MoMA

Nekoliko meseci 2010. godine Marina Abramović provodila je dane bez riječi, nepomično sjedeći za stolom u atrijumu Muzeja moderne umjetnosti u Njujorku. Svaki posjetilac mogao je da sjedi u stolici naspram nje, koliko god želi. Kao odgovor, najpoznatija svjetska umjetnica performansa nije govorila ništa ili gotovo ništa (čak ni tokom posjeta Lu Rida, Bjork ili njenog dugogodišnjeg partnera i saradnika, pokojnog Ulaja).

Sve ovo predstavljalo performans pod nazivom "Umjetnik je prisutan". Ništa slično nije urađeno ranije, i zato je obećavalo ulazak na neistraženu umjetničku, društvenu i emocionalnu teritoriju.

Desetak godina kasnije, umjetnica će ponovo biti prisutna, ali ovog puta sa veoma specifičnim motivom na umu: da prikupi novac za ratom pogođenu Ukrajinu.

Marina Abramović se udružila sa njujorškom galerijom Sean Kelly Gallery i Artsy kako bi ponudila umjetnički performans sretni se-i-pozdravi.. ili barem sretni-i bulji-u tišini. Do 25. marta zainteresovani mogu da licitiraju za jednu od dvije mogućnosti za ograničeno ponovno postavljanje kultnog performansa "Umjetnik je prisutan". Ove susrete i nečujne poglede snimiće fotograf Marko Aneli, koji je dokumentovao skoro svih od 1.500 učesnika u originalnom performansu. Prihod će ići kompaniji Direct Relief, koja sarađuje sa ukrajinskim Ministarstvom zdravlja na pružanju hitne medicinske pomoći, kao i dugoročne pomoći mnogim životima uništenim u ratu.

Prošlog mjeseca, kada je Rusija započela intervenciju u Ukrajini, Abramović je objavila video-izjavu. U njoj objašnjava da je prošle godine radila u Ukrajini, što joj je pružilo priliku da upozna ljude koji tamo žive.

„Oni su ponosni, jaki su i dostojanstveni“, kaže Marina Abramović, "a napad na njihovu zemlju napad je na sve nas, napad na čovječanstvo“.

Bonus video: