Rakčević: Ne lamentiramo nad lošom situacijom, nego idemo dalje i radimo

Radovan Grujić, Ivanka Vana Prelević i Zoran Živković dobitnici su nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda", a nagradu za najbolju izložbu u protekloj godini dobila je Tijana Gordić za postavku "Jedno mjesto"

7943 pregleda 37 reakcija 3 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Jelena Kontić
Sa otvaranja, Foto: Jelena Kontić

Dobitnici nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda" Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) su: Radovan Grujić za rad "Demon rata", Ivanka Vana Prelević za rad iz ciklusa "Zarobljeni pejzaži" i Zoran Živković za rad bez naziva koji pripada ciklusu "Bright moments". Nagradu za najbolju izložbu u protekloj godini dobila je Tijana Gordić za izložbu "Jedno mjesto" koja je realizovana u JU Muzeji i galerije Podgorice 2021. godine.

To je saopšteno večeras na otvaranju 77. Tradicionalne izložbe ULUCG, a odluku o nagradama donio je žiri koji su činili predsjednica Ljiljana Karadžić i članovi: Zdravko Delibašić Beli, Ratko Odalović, Pavle Goranović i Aleksandar Čilikov.

Prije nego je izložba zvanično otvorena, predsjednik ULUCG Igor Rakčević podsjetio je brojnu publiku na članove Udruženja koji su preminuli u periodu između dvije Tradicionalne izložbe. To su: Nikola Gvozdenović, Katarina Strugar, Ibrahim Kurpejović i Dragoljub Bato Brajović, a u njihovu čast održan je minut ćutanja.

Tradicionalna izložba ULUCG ove godine obuhvata djela 107 umjetnika, kao i djela tri gostujuća regionalna umjetnika.

Riječ je o jednom od rijetkih događaja iz oblasti kulture u Crnoj Gori koji ima ovako dugu tradiciju, što je primijetio i Rakčević, ali ukazao i na probleme finansijske prirode sa kojima se Udruženje godinama već suočava.

"Kao i prethodnih par godina tako i ove godine izostaje novčani iznos koji je nekada bio standard za sve nagrade koje su se dodjeljivale u Udruženju likovnih umjetnika. Jednostavno, riječ je o nekim referentnim nagradama koje bi trebalo da posjeduju i taj stimulans za sve umjetnike, u vidu nekog materijalnog davanja. Ali, situacija je takva kakva jeste i naravno ne lamentiramo nad tom situacijom, nego idemo dalje i radimo", rekao je on.

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Tradicionalna izložba
foto: Jelena Kontić

A da postoje brojni otežavajući faktori koji već duže vrijeme opterećuju likovni život Crne Gore, primijetila je i vršiteljka dužnosti koordinatora u resoru kulutre Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Dobrila Vlahović. Ona je svečano otvorila izložbu.

"Postavka ovogodišnje 77. Tradicionalne izložbe ULUCG pokazuje da se, ako postoje volja i entuzijazam, može naći način u objektivan i profesionalan uvid u likovno stvaralaštvo Crne Gore, čak i kada je ono lišeno svoje redovne prisutnosti u javnosti", rekla je Vlahović.

Otvaranju izložbe u Umjetničkom paviljonu ULUCG u Podgorici prisustvovala je brojna publika, među kojima veliki broj priznatih umjetnika i umjetnica sa crnogorske likovne scene.

Demon zla pokazuje svu tragičnost i apsolutnost rata kao oličenje zla

Radovan Grujić radom "Demon zla", obrazložila je Ljiljana Karadžić, nastavlja svoje istraživanje u sferi nadrealističkog i angažovanog pristupa.

"Kroz poetiku đubrišta i buvljaka kao izvorišta trivijalnih, odbačenih, rabovanih, mrtvih predmeta kojima, udahnjujući novi život i značenje, realizuje svoje ideje. U radu 'Demon zla' on kombinuje isluženu kapu visokog vojničkog čina sa iskeženom grotesknom maskom satira, demona, simbolički i vrlo sugestivno pokazujući svu tragičnost i apsolutnost rata kao oličenje zla", objasnila je Karadžić.

Vjera u srećan ishod borbe za duh zajedništva, empatije i solidarnosti

Karadžić je istakla da Zoran Živković kao polazište u ciklusu radova "Bright moments" i nagrađenom radu koristi jugoslovenske modernističke spomenike posvećene narodnoj oslobodilačkoj borbi.

"Razlažući linearno monumentalne modernističke konstrukcije i transformišući raspjevane linije jasnog kolorita priziva djelatne pokretačke ideale i pobuđuje vjeru u srećan ishod borbe za duh zajedništva, empatije i solidarnosti", rekla je Karadžić o Živkovićevom radu.

Nagrađeni rad Vane Prelević
Nagrađeni rad Vane Prelevićfoto: Jelena Kontić

Ekološka devastacija Crne Gore

Vana Prelević u nagrađenom radu, kaže Karadžić, kombinuje industrijske materijale poput betona i žice sa idiličnom predstavom stada ovaca, ali istovremeno upozorava i na ekološku devastaciju sredine.

Prelević je to potvrdila medijima i kazala da joj nagrada Udruženja dodatno znači jer trenutno priprema novu izložbu, pa je ovo još jedna u nizu potvrda da je, kao i do sada, na dobrom putu.

"U ovom ciklusu je dominantna ekološka priča, kao i usamljenost i otuđenost čovjeka što se opet na neki način i reflektuje na prirodu", rekla je umjetnica o motivu svog djela.

Neuhvatljiv i neopisiv doživljaj prirode

Kada je u pitanju izložba Tijane Gordić, predsjednica žirija Ljiljana Karadžić istakla je da je umjetnica, baveći se svakom slikom kao zasebnim, složenim, cjelovitim organizmom, stvorila atmosferična djela i djela sa kojima se posmatrač lako identifikuje i u njih uranja.

"Izložba se izdvojila izvanrednim slikarskim pristupom kojim demonstrira neuhvatljiv i neopisiv doživljaj prirode", rekla je ona.

Bonus video: