Ko je Adrian Lister?

Performans "Od danas do sjutra" Adrijane Gvozdenović biće izveden večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući, u 19 časova

1815 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Umjetnica Adrijana Gvozdenović predstaviće trenutna zapažanja i saznanja o tome "Ko je Adrian Lister?" u performansu "Od danas do sjutra" koji će izvesti večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući, u 19 časova, u okviru izložbe "Marginalije zajedničkog".

Adrian Lister rođen je 2013. kao prevod njenog imena, sa 'naših' jezika na engleski (i svaki drugi strani jezik), koristeći Google Translator, obrazloženo je u saopštenju Sekretarijara za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

"Adrian Lister je pitanje, diskurs o konstrukciji identiteta i uslovima za umjetničko djelovanje. U prostoru izložbe postavljena je instalacija koja priziva prošla pitanja o Adrianu Listeru", dodaju oni.

Adrijana Gvozdenović
foto: Privatna arhiva

Pitanje "Ko je Adrian Lister?" je do sada predstavljeno kroz performans i umjetničke publikacije u tri prilike, sa drugačijim podnaslovima: "Fear and fantasy as conditions for artistic activity“ u Rodčenkovom "Radničkom klubu", postavljenom u Umjetničkom muzeju Lihtenštajna (2015), "Умjетник Работник Рoботник" u kuhinji umjetničkog udruženja Bains Connective u Briselu (2015) i "I know I rock but I am not made of stone" u umjetničkoj rezidenciji Ministarstva kulture Luksemburga (2017).

Izložba "Marginalije zajedničkog", biće otvorena do 1. aprila, svakog dana od 12 do 20 časova.

Bonus video: