Književno veče Desanke Jauković

Mlada pjesnikinja piše poeziju na italijanskom jeziku i bavi se prevođenjem italijanskih pjesnika na crnogorski jezik i obrnuto

1791 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Književno veče sa pjesnikinjom i profesoricom italijanskog jezika i književnosti, Desankom Jauković, biće upriličeno večeras u Podgorici, u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova. S autorkom će razgovarati Valentina Knežević.

Jauković je rođena 1994. godine u Nikšiću gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, ali i nastavila osnovne, specijalističke i magistarske studije u oblasti italijanske književnosti završila je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost. Još od osnovne škole piše poeziju na italijanskom jeziku, a pjesme su joj objavljene u raznim italijanskim književnim časopisima i antologijama, kao i u Hrvatskoj i Srbiji. Dobitnica je prve nagrade na međunarodnom poetskom konkursu “Il Parnaso” u sekciji za eksperimentalnu destruktralističku poeziju.

Pored toga što piše poeziju na italijanskom jeziku, Jauković se bavi i prevođenjem italijanskih pjesnika na crnogorski jezik, kao i naših pjesnika na italijanski. Saradnica je u nastavi na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću i doktorantkinja iz oblasti italijanske književnosti na Sveučilištu u Zadru.

Bonus video: