Kako nasmijati i zamisliti publiku

Nakon decembarske premijere predstave “Osvrni se u gnjevu”, Nikšićko pozorište priprema i hit komediju “Boing, boing” koju će režirati Rastislav Ćopić

2840 pregleda 0 komentar(a)
Dio ekipe predstave “Boing, boing”, Foto: Svetlana Mandić
Dio ekipe predstave “Boing, boing”, Foto: Svetlana Mandić

Nakon decembarske premijere predstave “Osvrni se u gnjevu”, Nikšićko pozorište priprema još jedno novo ostvarenje. Riječ je o hit komediji 60-ih, Marka Kamelotija, “Boing, boing”, a premijera se očekuje sredinom maja.

Krenule su čitaće probe, a autorska i glumačka ekipa, zajedno sa umjetničkim direktorom Nikšićkog pozorišta, Jankom Jelićem, na konferenciji za novinare predstavili su predstavu koju će režirati Rastislav Ćopić.

”Sa Jugom Radivojevićem uradili smo uspješnu dramu koja je naišla na lijep odjek kako kod nikšićke publike, tako i kod publike u drugim gradovima Crne Gore gdje je izvedena. Sve to je uslovilo zahtjevom publike da dodatno obogatimo repertoar i da bude raznovrstan. Odlučili smo se za komediju, a ja sam se angažovao da nađemo mladog reditelja i ekipu. Odlučili smo se da stavimo akcenat na tekstove koji su popularni, a kod nas nijesu rađeni, a da to opet bude pečat neke nove rediteljske i glumačke generacije”, kazao je Jelić uvjeren da će novim komadom nasmijati i zamisliti publiku i da će posprodukcija ići van granica Crne Gore.

Urednica časopisa “Pozorište”, Slava Marojević, koja je bila moderatorka, istakla je da je riječ o klasičnom francuskom vodvilju koji je imao oko 200 premijera, a rađeni su i scenariji za četiri igrana filma.

Originalni tekst je toliko često adaptiran i prilagođavan podneblju, pa su se predstave vrlo često udaljavale od onog što on suštinski jeste: vodvilj.

Prema riječima reditelja, Rastislava Ćopić, to neće biti slučaj kada je u pitanju njegova rediteljska koncepcija.

”Ne udaljavamo se uopšte od pisca. Adaptacija je napravljena samo tako da pomjeramo radnju komada nekoliko godina unaprijed ne bi li ga smjestili u dinamičniji društveni kontekst, u Francusku 1968, što može pomoći da se oplemeni ova, ionako dobro, skrojena komedija koja je napisana u maniru najboljih francuskih vodvilja”, kazao je Ćopić i istakao zodovoljstvo što sarađuje sa Nikšićkim pozorištem i talentovanim glumcima.

Prve predstave Kamelotijevog komada, u Londonu i Parizu, igrane su 20 godina, a riječ je o jednom od najizvođenijih, ako ne i najizvođenijem francuskom komadu svih vremena.

”Ne pravimo od ovoga ozbiljnu dramu. Ovo je vodvilj i želimo da ostane u okvirima komedije i vodvilja i da se i mi dok pravimo ovu predstavu, i glumci dok je budu igrali, a kasnije i publika, lijepo zabavi i nasmije”, kazala je dramaturškinja Isidora Milosavljević.

U predstavi će igrati Maja Stojanović, Žana Gardašević, Gordana Mićunović, Stevan Vuković, Jovan Krivokapić i Nikola Vasiljević.

”Ne vjerujem da ćemo se suočiti sa nekim velikim poteškoćama, kada je ovaj komad u pitanju. Vodvilj je precizno napisana drama, tako da vjerujem da ćemo više da uživamo i da se igramo i zabavljamo”, kazala je Stojanović.

Žana Gardašević nije krila zadovoljstvo što je nakon dužeg niza godina opet u Nikšićkom pozorištu, ali i što se neko “ osmjelio da radi vodvilj, žanr koji se rijetko događa u Crnoj Gori iz nekih neobjašnjivih razloga”.

”Za glumce on zna biti teži materijal nego tragedija ili drama i u tom smislu posebno sam srećna što sam dio ekipe i dio projekta koji je komedija i vodvilj”, istakla je Gardašević.

Gordana Mićunović je priznala da komad u kome će da igra nije blizak njenom umjetničkom senzibilitetu i htjenju, ali da joj je upravo zbog toga veliki izazov da radi takav tekst.

”Želim da pohvalim produkciju Nikšićkog pozorišta jer su napravili drugu predstavu za dva i po mjeseca, što ranije nije bio slučaj. Nadam se da će nastaviti u takvom maniru i dalje i da će pozorište imati tri-četiri svoje produkcije na godišnjem nivou. Vjerujem da Nikšićko pozorište i daje treba da se izlaže novom i nepoznatom, kao i pojedinac, generalno, i institucije u ovoj zemlji, jer ako se izlažemo novom i nepoznatom možemo da idemo i napredujemo dalje”, istakla je Mićunović.

Uvjerena je i da će ekipa imati dobru komunikaciju koja je, prema njenim riječima, !preduslov za sve dalje dobrosti”.

Stevan Vuković je kao dječak prve glumačke korake napravio na sceni Nikšićkog pozorišta, a odnedavo je i član pomenute kuće.

”Ovo je moje prvo iskustvo što se tiče vodvilja kao žanra i čini mi se da je ovaj predložak vrlo inspirativan za igru. Ako je gluma umjetnost igre, onda mislim da je ovo jedan fenomenalan materijal na kome bi mogli da se lijepo igramo kao djeca na pozornici i da uživamo u tome”, kazao je Vuković.

Kako je kazao, u okolnostima koje se dešavaju u cijelom svijetu, nova premijera je luksuz i za pozorište i za gledaoce.

”Radujem se novom izazovu, jer smatram da nas svi ti izazovi čine da budemo bolji. Mislim da izazovi ne biraju materijal već samo naše sazrijevanje koje će, što se tiče mene, proširiti dijapazon mojih vještina. Zaista se radujem i veselim što ću opet biti na sceni i u nečemu novom i nadam se na taj način nikšićkoj publici i publici širom Crne Gore i regiona donijeti neku vrstu zadovoljstva što pozorište i dalje postoji, što se i dalje radujemo i imamo privilegiju da prisustvujemo jednom pozorišnom činu koji će sve nas održati u svim ovim vremenima koje nam predstoje i koje trenutno živimo i doživljavamo”, kazao je Vuković.

Kostime za predstavu uradiće Ivan Ristić, scenografija je povjerena Vesni Sušić, dok je producentkinja Milica Burić.

Bonus video: