Mapiranje galerijskog prostora

Umjetnici digitalnih medija Filip Roca i Relja Ćupić predstaviće se večeras u 19 časova u Perjaničkom domu u Podgorici

1252 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CSUCG
Foto: CSUCG

Masterklas umjetnika digitalnih medija Filipa Roce i kompozitora i muzičkog producenta Relje Ćupića, upriličen je danas onlajn, a moguće mu je pristupiti i putem Jutjub kanala Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSU). Pored toga, večeras u 19 časova, u Perjaničkom domu u Podgorici, biće održan prvi 3D mapping galerijskog prostora u Crnoj Gori Filipa Roce, najavljuju organizatori događaja, CSU i Filmski centar Crne Gore.

Zainteresovana publika slušajući masterklas ima priliku da čuje sve o osnovama 3D mappinga, softwerima i zvuku, uz tehničku podršku Euro Unita.

Zvuk koji prati ovu AV instalaciju je komponovao Relja Ćupić, nezavisni kompozitor, muzički producent i inženjer zvuka koji je radio na brojnim ozbiljnim i produkcijski zahtjevnim projektima, a veliki broj njih je upravo saradnja sa Filipom Rocom.

Njihov zajednički projekat “NIHIL UNUS” je dobitnik je prve nagrade na prestižnom Internacionalnom 3D Mapping Festivalu u Đironi, u Španiji. Na Imapp Festivalu u Bukureštu je komponovao muziku za film, koji je kao najprominentnija 3D mapping projekcija sa više od 10.000 posjetilaca, projektovan na zgradi parlamenta u Bukureštu - jednoj od najvećih svjetskih zdanja. Sa AV instalacijom “Volumen”, koju će crnogorska publika imati priliku da vidi u CSU, gostovao je na festivalu Woinderspaces u San Dijegu, u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Veimaru u Njemačkoj povodom 100 godina Bauhausa.

”’Volumen’ je audio-vizuelna instalacija koja se bavi trodimenzionalnim formama ograničenim u definisanom prostoru. Njihova priroda i ponašanje se otkrivaju kroz fuziju svjetlosti i zvuka, pozivajući gledaoca da uroni u optičku iluziju koja evocira nepoznate pejzaže digitalnih zapleta. Ovo djelo odjekuje brutalističkom estetikom i njenom materijalnom iskrenošću, koja se razvija između pet fizički ograničenih pravougaonih volumena. To stvara napetost ograničene energije sa kojom se današnji čovjek sasvim sigurno može povezati. Binarna logika čini infinitivni prostor, vizuelne vrtoglavice negostoljubivih generativnih dimenzija, koje imamo hrabrosti skicirati”, navodi se u opisu.

Filip Roca je rođen 1988. godine i nezavisni je digitalni i medijski umjetnik iz Barselone. Posljednjih deset godina radi u oblasti animacije, pokretne grafike i umjetničke režije. Nakon završenih osnovnih studija grafičkog dizajna i master studija novih medija na Metropolitan univerzitetu u Beogradu, krenuo je sa radom u Studiju za animaciju Fried Pictures.

Na svojim projektima sa fokusom na arhitektonske video projekcije, mapiranje objekata i uživo-generisane vizuale počeo je da radi 2015. godine. Njegov rad je predstavljen širom svijeta, a sarađivao je sa studijima i umjetnicima kao što su The Macula, Hyperbinary, Laszlo Bordos i Tigrelab.

Bonus video: