Preminuo Dejan Mijač

Vijest o smrti istaknutog reditelja, profesora i akademika potvrdilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije

6084 pregleda 63 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Istaknuti reditelj, profesor i akademik Dejan Mijač preminuo je danas u 87. godini, potvrđeno je iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, prenose mediji. Komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopštili su, a vrijeme komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Nakon završene gimnazije u Valjevu, upisao je studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim i pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, u klasi Vjekoslava Afrića. Bio je reditelj Narodnog pozorišta Tuzla i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama širom bivše Jugoslavije, a za svoj rad je dobio veliki broj prestižnih nagrada. Postao je akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti u novembru 2021. godine.

Iako nikada nije bio politički angažovan svoj poziv i zanimanje je gledao kao mogućnost javnog angažmana i obavezu koju umjetnici i intelektualci imaju prema društvu.

“Izabrao sam profesiju u kojoj sam imao ne samo mogućnost, nego i obavezu da saopštavam ono što mislim da je vrijedno nekome reći. A bez te unutrašnje slobode da se nešto kaže nema mogućnosti za bilo kakvo opštenje. Sada, kada sve saberem, shvatio sam da sam bio, na neki način, čovjek koji nije mogao biti u određenim granicama. Mene nisu mogli da smjeste u bilo čiji šablon”, rekao je Mijač jednom prilikom.

Bonus video: