"Unutrašnji svjetovi" Nataše Đurović u Podgorici

Ovaj ciklus radova nastao je iz poniranja, istraživanja i promišljanja o unutrašnjoj pojavnosti stvari koje okružuju autorku, smatra istoričkarka umjetnosti Petrica Duletić

1196 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba vizuelne umjetnice Nataše Đurović pod nazivom "Unutrašnji svjetovi/Inner Worlds" biće otvorena sjutra u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova.

Izložbu, koja će posjetiocima biti dostupna do 29. aprila, otvoriće istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

"Unutrašnji svjetovi/Inner Worlds (2020-2022)" novi je ciklus radova Nataše Đurović, nastao iz poniranja, istraživanja i promišljanja o unutrašnjoj pojavnosti stvari koje je okružuju, smatra Duletić.

"U unutrašnjim prostorima umjetnice nema mjesta za figuru, za ono što je na površini, za ono što je privid, spoljašnja manifestacija. Prisutno je ono što figura oslobađa, ili mjesto koje ostaje za njom. Ponekad je slikarski gest izraz tjeskobe, zadovoljstva, koncentracije, ekspresivne snage, duboke tišine koja odzvanja kao poziv na putovanje kroz vrijeme", zapisala je u katalogu kustoskinja Duletić.

Ona je istakla i da se u slikarstvu Nataše Đurović izdvaja apstraktni gest i koncepcija slike koja insistira na kritičkom odnosu prema stvarnosti umjetnosti, prema svijetu i vremenu u kojem umjetnica živi i djeluje.

"U jednom dijelu radova ona propituje intenziviranje unutrašnjeg života podstaknuto redukcijom životnih aktivnosti u pandemijskom režimu. Izolovani subjekt sabira se i usredsređuje na bitno, suštinsko. Nizovi slika objedinjeni su tajnama unutrašnjeg pikturalnog ustrojstva formalne različitosti u višeznačne, apstraktne predstave, prije svega kao dramatične vizuelne strukture unutrašnje slike i njenog beskrajnog prostora", zapisala je Duletić.

Đurović je rođena 1963. godine u Doboju. Diplomirala je 1986. godine na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, odsjek konzervacije - restauracije slikarskih djela. Bila je stipendista francuske Vlade u Parizu tokom specijalizacije, a 1992. je magistrirala likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnica je više nagrada za umjetnički rad.

Bonus video: