Vonegat, otkačen u vremenu

Prvi veliki dokumentarni film o piscu Kurtu Vonegatu biće prikazan na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma u Beogradu

4147 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz dokumentarnog filma "Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu", Foto: COURTESY OF C. MINNICK AND B PLUS PRO
Scena iz dokumentarnog filma "Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu", Foto: COURTESY OF C. MINNICK AND B PLUS PRO

Na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se u Beogradu održava od 11. do 18. maja, biće prikazan prvi veliki dokumentarni film o piscu Kurtu Vonegatu, pod nazivom "Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu".

Dokumentarni film
foto: Amazon.com

Autori filma Robert B. Vide i Don Argot uranjaju duboko u piščevo djetinjstvo provedeno u Indijanapolisu, iskustvo ratnog zarobljenika u Drugom svjetskom ratu, priču o njegovom braku i porodici, o godinama ranih radova koje je započeo kao publicista za General Electric i prodavac automobila, sve do 1969. godine i njegovog uspona sa antiratnim romanom "Klanica 5", koji ga je odveo u sam vrh svjetske književnosti.

Ideja o filmu nastala je još prije 40 godina, kada je tada mlad i ambiciozan reditelj Robert B. Vide napisao pismo svom književnom idolu u kojem predlaže dokumentarni film o Vonegatovom životu i radu.

Snimanje je počelo još 1988. Sada, prošlost, sadašnjost i budućnost u filmu se brišu, dok reditelj nastoji da dobije što kompletniji pregled života čovjeka o kome snima ali i sopstvene uloge u njemu, jer sem što je u pitanju velika biografska posveta, film dokumentuje i odiseju filmskog stvaraoca dok ispituje uticaj piščeve zaostavštine na svoj sopstveni život.

Bonus video: