Proljeće u pozorištu uz Beo art

Reviju predstava večeras otvara “Lutka sa kreveta broj 21” Đorđa Lebovića u režiji Slobodana Brankovića, u 20 časova

4792 pregleda 1 komentar(a)
Predstava "Zaboravljene" zatvoriće reviju, Foto: Promo
Predstava "Zaboravljene" zatvoriće reviju, Foto: Promo

Nakon što je nikšićka publika početkom decembra prošle godine imala priliku da uživa u “Beo art” reviji predstava istoimene produkcijske kuće iz Beograda, na sceni Nikšićkog pozorišta ponovo će se naći predstave ove produkcije. Tokom tri večeri, od 26. do 28. aprila, publika će moći da odgleda predstave koje potpisuju poznata autorska i glumačka imena u okviru revije “Proljeće u pozorištu”. Sve tri predstave počinju u 20 časova, cijene ulaznice su po pet eura po predstavi, a za kupljeni set ulaznica, jedna je gratis.

Reviju večeras otvara predstava “Lutka sa kreveta broj 21” Đorđa Lebovića, koja predstavlja koprodukcijski projekat Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Kulturnog centra Pančeva, Beo arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Režiju potpisuje Slobodan Branković, adaptaciju Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. Uloge su povjerene Jasmini Večanski Kujundžić, Branislavu Jerkoviću, Jugoslavu Krajnovu i Marku Markoviću.

”Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i ‘lutka’ Vilma, danas sredovječna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi”, stoji u najavi za predstavu.

Sjutra veče biće izvedena predstava “U agoniji” Miroslova Krleže, a u režiji Ane Đorđević. U predstavi igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.

Komad po drami Miroslava Krleže iz 1928, koji je dopunjen 30 godina kasnije, ima za temu nesrećnu ljudsku sudbinu, koju nemilosrdno melju društvene konvencije, političke promjene i intimne nesreće.

”Prvobitni komad je, doduše, odisao bojama svog nemirnog vremena, ali je na pozornicama vrlo često doživljavan kao melodrama s tragičnim krajem”, stoji u najavi.

Rediteljka predstave, Ana Đorđević, istakla je da kroz intenzivan sukob muškarca i žene, u predstavi prate proces postepenog shvatanja laži u kojoj moderni čovjek živi i proces demistifikacije principa po kojem funkcioniše društvo u cjelini.

Reviju zatvara predstava “Zaboravljene” u produkciji Beo arta i Jugo scene. U autorskom timu su dramaturškinja Jelena Jovanović, režiju, scenografiju i scenski pokret potpisuje Marija Milenković, tekst je pisala Zorka Novković, a igraju Ana Franić, Vaja Dujović, Nina Nešković, Katarina Radivojević.

Riječ je o o komadu o ženama koje su ostavile snažan trag u srpskoj istoriji, od Mileve Ajnštajn i Milunke Savić do Jelene Lozanić i Nadežde Petrović.

Predstava je sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo.

”Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu. Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pjesmama, ali i brehtovskim songovima. Dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lijepih žena i maštovitih rješenja reditelja, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osjećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelja i igrom glumica”, stoji u najavi.

Predstava “Balava”, koja je bila planirana za 29. april, otkazana je iz objektivnih razloga.

Revija predstava “Proljeće u pozorištu” organizuje se u sklopu aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: