Nikšićki Trg slobode kao atelje na otvorenom

Na interesantnom događaju učestvovalo je 13 mladih umjetnika i oko 60 studenata Filozofskog fakulteta

5378 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nikšićki Trg slobode bio je atelje na otvorenom. U sklopu projekta „Start and art” realizovan je hepening, a učešće je uzelo 13 mladih umjetnika i oko 60 studenata Filozofskog fakulteta.

„Djeca iz Osnovne škole 'Luka Simonović' i centralnog vrtića imala su priliku da na Trgu slobode u društvu umjetnika i studenata iskažu svoje kreativne sposobnosti. Bile su im ponuđene razne vrste materijala i više tehnika, tako da je svako birao prema svojim afinitetima. Djeca nijesu krila oduševljenje i radost zbog učešća na hepeningu, a pridružila su nam se i djeca koja su bili slučajni prolaznici“, kazala je za „Vijesti“ mr Vladana Mirković, saradnica na projektu.

Projekat je osmislila crnogorska umjetnica i profesorica na Filozofskom fakultetu, prof. dr Ana Miljkovac.

“Studenti su kroz radionice pedagoška znanja i usvojene prakse podijelili sa mladim umjetnicima, dok su sa druge strane umjetnici omogućili studentima sticanje znanja i vještina iz njihove oblasti, što je skupa oblik informalnog učenja”, kazala je Mirković i zahvalila se učiteljicama Nataši Perošević, Ranki Radulović, Anki Mićović i Milici Radović na saradnji.

Hepening je peta aktivnost projekta koji realizuju mladi umjetnici u saradnji sa Filozofskim fakultetom i JU Muzeli i galerije Nikšić, a finansira Opština Nikšić.

U sklopu pomenutog projekta, između ostalog, mladi umjetnici su oslikali zidove profesorskog bifea na Filozofskom fakultetu, a organizovane su i izložbe Isidore Sarić, Aleksandre Božović i Stefana Ševaljevića

Bonus video: