„Krvavi prijesto“ večeras u CNP-u

Projekcija filma u režiji Akire Kurosave počinje večeras u 20 časova, a ulaz je slobodan

2056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Film „Krvavi prijesto“ reditelja Akire Kurosave biće prikazan večeras u Podgorici, na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, u okviru ciklusa filmova pod nazivom „Šekspir na filmu“. Ulaz je slobodan.

„Krvavi prijesto“ je japanski istorijski dramski film iz 1957. godine čiji je koscenarista i reditelj Akira Kurosava. Film transponuje radnju drame Vilijema Šekspira "Magbet" iz srednjevjekovne Škotske u feudalni Japan, sa stilskim elementima izvučenim iz Nohove drame, ističe se u najavi. U filmu glavne uloge igraju Toširo Mifune i Isuzu Jamada, po uzoru na likove Magbeta i Lejdi Magbet.

"Kao i predstava, film priča priču o ratniku koji ubija svog suverena na nagovor svoje ambiciozne žene. Kurosava je bio obožavatelj drame i namjeravao je da napravi sopstvenu adaptaciju nekoliko godina, odlažući je nakon što je saznao za Magbeta Orsona Velsa (1948). Među njegovim izmjenama je bio i završetak, koji je zahtijevao da strijelci ispaljuju strijele oko Mifunea. Film je sniman oko planine Fudži i poluostrva Izu", dodaju iz CNP-a.

Uprkos promjeni okruženja i jezika i brojnim kreativnim slobodama, „Krvavi prijesto“ se često smatra jednom od boljih filmskih adaptacija predstave. Osvojio je dvije filmske nagrade Mainichi, uključujući najboljeg glumca za Mifune.

Bonus video: