Specijalna nagrada za studente FLU

U okviru izložbe umjetničkih zastava “Otići ili ostati?” priznanje su osvojili studenti vajarstva sa Cetinja, pod mentorstvom Nenada Šoškića

1170 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ucg.ac.me
Foto: ucg.ac.me

Studenti studijskog programa za vajarstvo sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, pod mentorstvom profesora Nenada Šoškića dobili su specijalnu nagradu za zajednički rad u okviru projekta “Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022”.

Nagrađeni su: Nikola Radonjić, Ksenija Borozan, Mato Uljarević, Nikola Balević, Milutin Kasom i Sara Petrović.

U pitanju je izložba umjetničkih zastava “Otići ili ostati?” na novosadskom Trgu jarbola, u Limanskom parku, a koja je otvorena 28. aprila. Kompletan koncept predstavlja 49 radova studenata i profesora sedam akademija umjetnosti iz regiona. Pored FLU sa Cetinja učestvuju i: Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet za umetnost i dizajn iz Temišvara, Akademija umetnosti Novi Sad, Fakultet muzičke i likovne umetnosti iz Pečuja, kao i Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda.

Postavka umjetničkih zastava posvećena je temi migracija koja je veoma aktuelna tokom prve dvije decenije 21. vijeka, ali je i veoma bliska problematici koja na prostorima Balkana ima dugu istoriju. Dilema koja je postavljena u naslovu izložbe se ponajviše nametnula mladima koji željni boljeg života, boljih uslova za učenje, usavršavanje i napredovanje, željni obezbijeđene finansijske samostalnosti i sigurnosti te aktivnijeg učestvovanja u manifestacijama globalno povezanog svijeta, ističe se u opisu izložbe.

”Egzistencijalno značajno pitanje ‘Otići ili ostati?’ postavljeno je kao izazovna tema pred mlade umjetnike - studente, koji će se nakon okončanja svog školovanja najvjerovatnije i sami naći pred istom dilemom. Njihovo razmatranje zapitanosti neće mnogo toga razriješiti, ali će zasigurno otvoriti brojna pitanja o političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj zbilji u našem društvu, ukazati šta njihovoj generaciji smeta da bi se osjetili bezbjedno i vjerovali u prosperitetnu budućnost, a potom i ponuditi predloge, ideje i modele mogućih odgovora, možda čak i nekakvu utopističku viziju koja je sposobna da pruži nadu da je ovdje moguće i potrebno ostati, da je moguće izgraditi personalnu i kolektivnu egzistenciju, da je moguće dosegnuti promjene koje će nas uputiti ka normalnosti dostojne čovjekovog stvaranja i življenja. Njihovo razmatranje zapitanosti ‘Otići ili ostati?’ zasigurno neće mnogo toga razriješiti, ali će ponuditi brojne predloge i modele mogućih odgovora, možda utopističku viziju koja je sposobna da pruži nadu”, kazao je kustos Sava Stepanov.

Postavka traje do 18. juna.