“Tužaljke iz davnina” je knjiga spoznaje, mudrosti, opomene

Novo djelo crnogorskog pisca biće predstavljeno večeras u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici

1375 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija nove knjige Miraša Martinovića “Tužaljke iz davnina” biće upriličena danas u Podgorici, u 19 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

U pitanju je novo djelo jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca, prepoznatljivom po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore. Istaknuti hrvatski književnik, pjesnik, putopisac, scenarist i redatelj Stjepo Mijović Kočan istakao je da je za savremenu crnogorsku književnost ova knjiga stihova poseban i značajan dobitak.

"Sve to što ovdje čitam podsjeća me na ovo što živim, što vidim, što doživljavam. Brojno je sličnih stihova i pjesam gdje silnici osvajaju, porobljavaju, kraljuju i vladaju, a narod pati", primijetio je on.

U pogovoru je dodao i da bi bilo pogrešno svesti je na jedno značenje.

"Ona je višeznačna, višeglasna, višeslojna... Prije svega knjiga spoznaje, knjiga mudrosti, knjiga opomene, a i moguće poduke... Ne manje od toga, knjiga estetskog užitka, brzih i jasnih stihova, živahna rima, laka čitanja, ma koliko da je mudroslovna i u dubinskim predjelima spoznaje", ističe Stjepo Mijović Kočan.

O djelu “Tužaljke iz davnina”, pored Martinovića, večeras će govoriti i: Dimitrije Popović, Anka Vučinić Gujić i Nela Savković Vukčević.

Bonus video: