„Oblici i prostori“ Stefana Boškovića

Mladi crnogorski umjetnik kazao je da se u svom radu bavi čovjekovom ličnošću, građenjem ličnosti od djetinjstva i igre, preko doba adolescencije i sazrijevanja, do doba zrelosti

3632 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba „Oblici i prostori“ umjetnika Stefana Boškovića biće otvorena sjutra u Budvi, u 20 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“. Na izložbi će biti predstavljeno petnaestak Boškovićevih slika i skulptura.

Govoreći o svom radu, Bošković je istakao da se do sada fokusirao na istraživanje čovjeka, njegove unutrašnjosti, ali jednako i spoljašnjosti. Kroz svoj dosadašnji umjetničko-istaživački rad i građenje likovnog izraza, kaže Bošković, njegov rad često je pratio određene antropološke fenomene.

"Na taj način moj rad bavi se čovjekovom ličnošću, građenjem ličnosti od djetinjstva i igre, doba adolescencije i sazrijevanja, do doba zrelosti. Ovakvim socijalno-psihološkim sagledavanjem čovjekovog bića, rad se dublje bavi i materijalno-duhovnim odnosom. Putem svog likovnog izraza, u formi skulpture i slike, građenjem minimalističkih oblika i apstraktnih prostora provlače se određeni simboli uz intenzivnu i disonantnu paletu boja, čime se uglavnom ukazuje na neke čovjekove identitetske odrednice, kao i njegov odnos s prirodom i urbanom sredinom”, istakao je Bošković.

Bošković je rođen je 1996. godine u Beranama. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Plavu. Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirao je vajarstvo 2019. godine. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Izlagao je na jednoj samostalnoj i 15 grupnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu.

Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta na studentskom programu vajarastvo 2019. godine, kao i otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore za istu godinu. Bio je učesnik internacionalne ljetnje akademije likovnih umjetnosti u Salcburgu (Austrija), u tri navrata učesnik na likovnoj Eko koloniji u Blidinju (BiH) u organizaciji Eko ZH udruženja, učesnik na IV vajarskoj radionici „Iron and casting workshop, Casting of bridges in Višegrad Area“ u Banskoj Bistrici (Slovačka). Studijski je boravio u Portugalu, na Fakultetu lijepih umjetnosti u Lisabonu.

Bonus video: