Predstavljen reprint izdanja knjige "Crna Gora i Berlinski kongres"

"Svi učesnici govorili su o implikacijama Berlinskog kongresa i Sanstefanskog mirovnog ugovora na kasnije događaje koji su Crnu Goru doveli u vrlo nepovoljan položaj"

2595 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica

Luksuzni reprint izdanja knjige "Crna Gora i Berlinski kongres" istoričara Novaka Ražnatovića iz 1979.godine, tadašnje izdanje Istorijskog instituta Crne Gore, a sada objavljeno u izdanje Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, predstavljeno je danas na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici.

Iz Sajma knjiga Podgorica je saopšteno da su o knjizi govorili istoričar Predrag Ražnatović, prof. dr Savo Marković, dok je moderator promocije bio Budimir Dubak.

"Svi učesnici govorili su o implikacijama Berlinskog kongresa i Sanstefanskog mirovnog ugovora na kasnije događaje koji su Crnu Goru doveli u vrlo nepovoljan položaj", istče se u saopštenju.

Marković je citirao je djelove iz svog naučno rada na temu Berlinskog kongresa i San Stefanskog ugovora.

Predrag Ražnatović, sin autora Novaka Ražnatovića istakao je da je ovo izdanje još tada, prilikom prvog izdanja iz 1979. zavrijedilo pažnju naučne i laičke javnosti

"Ubrzo knjiga postaje dio obavezne literature obavezne za naučnike koji se bave humanističkim naukama i temama vezanim za 19. vijek. Potreba za ponovnim izdanjem javila se prije mnogo godina, ali sticajem okolnosti, to se realizuje sada i to u mnogo boljim tehničkim uslovima, prilagođeno potrebama savremenog čitaoca", kazao je Ražnatović i istakao da je na 410 stranica u osam poglavlja, autor obradio najznačajnije događaje iz prelomnih godina crnogorske istorije i istorije Balkanskog prostora koji je bio poprište teškog okršaja najvećih svjetskih sila u 19.vijeku, kada su sve velike sile bile na evropskom kontinentu.

"To je bio period velike Istočne krize i završetak rata 1876-1878, u Crnoj Gori nazvanim Velji rat. Završen je pobjedom Rusije i mirom koji je Rusija nametnula Turskoj. Autor je lijepim književnim stilom uspio da iznesesve teškoće sa kojima se suočila Crna Gora, sa jednim jedinim saveznikom (Zaštitnikom Rusijom), čija je moć u Berlinu bila drastično umanjena",, kazao je Ražnatović i knjigu preporučio naučnoj javnosti, ali ne samo njoj, već svim ljubiteljima istorijske nauke.

Bonus video: