Naše slike su tu da ogole i podsjete na ono što se ne želi vidjeti

Postavku će u 19 časova, otvoriti direktor Moderne galerije Valjeva, Vojislav Jovanović

6572 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Zajednička izložba crnogorskih umjetnika, Miroslava Mira Šukovića i Naoda Zorića, biće otvorena sjutra u Beogradu, u galeriji Studentskog kulturnog centra.

Postavku će u 19 časova, otvoriti direktor Moderne galerije Valjeva, Vojislav Jovanović.

Umjetnici će se predstaviti sa 26 slika i crteža galerijskog formata, koji su nastali u skorije vrijeme. Najveći broj Zorićevih radova rađen je uljanim bojama na platnu, a manji dio čine crteži rađeni kombinovanim tehnikama na papiru. Šuković se na svojim djelima izražava kombinovanim tehnikama i akrilnim bojama na platnu, lesonitu i papiru.

Ova dva značajna crnogorska umjetnika prepoznatljiva su po svojim motivima u čijem središtu se nalazi čovjek. Tako će 26 njihovih radova prikazanih u prostoru galerije, isprepletati mrežu zajedničkih tema i motiva, vječnih i univerzalnih pitanja, misterijaa i inspiracija koje, pak, tretiraju na različite načine, stvarajući sopstveni i jedinstveni stil koji karakteriše obojicu umjetnika... To je primijetila i kustoskinja galerije Anđelija Stanojević, ističe Šuković “Vijestima” i otkriva da je ona zaslužna za događaj i kompletan koncept.

”Ideja koja je dovela do ove zajedničke izložbe potekla je od kustoskinje galerije SKC kada je vidjela Naodove i moje radove. Ona je primijetila da radovi dobro korespondiraju i nakon toga smo se lako i dogovorili”, rekao je Šuković “Vijestima”.

On je istakao da i sam primjećuje dobru povezanost među radovima, baš kao i Zorić.

”Naši radovi su donekle sličnih poetika jer se tiču doživljaja čovjeka i univerzuma, imaju karakter ljudskog lika koji Miro istražuje, a ja takođe, i to duže godina, jer sam i stariji od njega. Bavimo se čovjekom kao vječitom inspiracijom i nečim što je oduvijek zanimljivo, od davnina do dana današnjeg”, kazao je Zorić “Vijestima”.

”Uprkos specifičnostima, naši radovi susreću se u univerzalnosti tema koje nas obojicu okupiraju: pitanje čoveka, njegovog trajanja i smrti, prolaznog i vječnog, stradanja, patnje, nadanja…”, usaglasili su se umjetnici.

Rad Naoda Zorića
Rad Naoda Zorićafoto: Privatna arhiva

U najavi izložbe istaknuto je i da je obojici zajednički otpor uticajima “novih medija”, koji zbog toga ostaju “u zoni čiste likovnosti”.

Naod Zorić u najnovijim radovima ostaje u figuraciji, a Miro Šuković u djelu radova novijeg datuma iskazuje apstraktniji izraz. Bez obzira, zajedničko i jednom i drugom jesu intenzivne emocije kojima slike odišu, te odsustvo “lakoće”, piše u najavi, a umjetnici su dodali:

”Naše slike su tu da ogole i podsjete i na ono što se ne želi vidjeti. One su naše traganje za istinom koja ne mora da se svidi. Poetike nam se susreću i na raskršću između stvarnog i izmaštanog, vidljivog i onoga što se tek može naslutiti”, rekli su oni najavljujući izložbu.

Ipak, obojica njeguju različite i prepoznatljive izraze.

”Dok Naod slika svoju krv, svoj narod, svoju porodicu, svoju kost i svoje tematsko usmjerenje podređuje prvenstveno arhetipu bića crnogorskog naroda”, zapisala je teoretičarka umjetnosti iz Crne Gore, Lucija Đurašković, dok Vladimir Kolarić ističe da “Miro svoju umjetnost i dalje usmjerava na cjelovitost ljudskog duhovnog iskustva” ili, prema mišljenju Jelene Šalinić Terzić “na dualnost, paralelnost dobra i zla u čoveku i njegovo spremanje za nebo”.

”Naodov čovjek je autentičan, čovjek jedne zemlje i njenih posebnosti, jednog nasljeđa, a Mirov onaj koji nosi cjelokupno ljudsko nasljeđe, ono što od njega ostaje kad se posebnosti otklone. Ipak, susret dvije umjetnosti je u univerzalnoj prirodi čovjeka, zagledanog u zemlju i u nebo, gdje god bio. On je i slab i jak, uplašen u prolaznosti i trajanju, a opet spreman da nosi teret i nasljeđe”, obrazloženo je u najavi izložbe.

”Zlatni dan” Mira Šukovića
”Zlatni dan” Mira Šukovića foto: Privatna arhiva

Zorić je “Vijestima” kazao da njihova interesovanja jesu slična, ali izrazi različiti i originalni.

”Interesovanja su nam negdje slična, a u izrazu smo apsolutno različiti. Sa druge strane, kada se to izloži zajedno i predstavi u prostoru, vidi se da ti radovi opet nekako korespondiraju međusobno bez nekih drastičnih odudaranja i mimoilaženja u koloritu, poetici, izrazu. Zbog svega toga mislim da će izložba biti prilično zanimljiva svim posjetiocima”, najavio je Zorić.

Postavka u galeriji SKC biće izložena od 13. do 31. maja.

Miroslav Šuković rođen je 1977. godine u Bihaću, a živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a učestvovao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona “Trinaesti novembar” 2015. godine.

Naod Zorić je rođen 1968. godine u selu Đurđevića Tara u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek za slikarstvo, završio je 1993. godine na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića, a 1995. završio je postdiplomske studije na slikarskom odsjeku u Beogradu kod prof. Radomira Reljića. Zorić je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Njegove slike i crteži nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i na mnogim umjetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Kolašinu. O njegovom slikarstvu snimljena su i dva dokumentarna filma: “Ozbiljna igra - prozor Naoda” u režiji Božidara Kalezića i “Naod - Naod Zorić”, snimljen 2015. godine u režiji Veska Butrića.

Prikazivanje pojedinačnih poetika u duetu ili kolektivu nosi posebnu čar

Izložba kojom se Naod Zorić i Miro Šuković predstavljaju u Beogradu primjer je dobre prakse međusobne razmjene umjetnosti i umjetničkog izraza, odnosno likovnih poetika i promišljanja bliskih scena u zemljama regiona.

”Tako je, i to sa posebnim naglaskom zajedničkog izlaganja radova dva ili više umjetnika. To uvijek budu i zanimljive izložbe, kada se dva ili više umjetnika predstavljaju zajedno, jer spoznavanje njihovih pojedinačnih poetika nosi posebnu čar, a onda i način na koji njihove poetike budu prikazane i izražene u kolektivu. Mislim da bi kulturne razmjene, odnosno razmjene u oblasti umjetnosti ovog tipa trebalo da budu češće”, poručio je Zorić.

Najavljuju prisustvo i na izložbi crteža u Valjevu

Na pitanje da li planiraju neko slično, zajedničko predstavljanje i u Crnoj Gori, Šuković i Zorić kažu da još nijesu razmišljali o tome, ali i da u međuvremenu imaju na umu druge projekte.

”Ono što mogu da najavim je da će izložbu otvoriti magistar Vojislav Jovanović koji je umjenički direktor Moderne galerije u Valjevu od koga smo dobili poziv da izlažemo na velikoj balkanskoj izložbu crteža koja će biti održana u Modernoj galeriji u Valjevu. To je takođe posebna čast i značajna stvar za nas umjetnike, a mislim da bi trebalo da bude interesantno i domaćoj javnosti”, rekao je Zorić.

Bonus video: