Izložba "Brodovi – Instrumenti" u ponedjeljak u Tivtu: "Igorove skulpture vraćaju nas u vrijeme davnih putovanja"

Izložba je osmišljena i kao omaž staroj i tradicionalnoj brodogradnji u drvetu i metalu i posebno radnicima koji su takve brodove gradili, a Tivat je sa svojim "Arsenalom" upravo i bio jedno takvo mjesto

2607 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Izložba "Brodovi – Instrumenti" Igora Hajdarhodžića biće svečano otvorena u ponedjeljak 16. maja u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru u Tivtu.

Hajdarhodžić je umjetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom, a publici u Tivtu će predstaviti svoje instalacije: skulpture u formi brodova napravljene od raznog materijala među kojima dominira drvo i metal, i predmeta kojima on svojim radom daje novi život i novu suštinu.

Izložba je osmišljena i kao omaž staroj i tradicionalnoj brodogradnji u drvetu i metalu i posebno radnicima koji su takve brodove gradili, a Tivat je sa svojim "Arsenalom" upravo i bio jedno takvo mjesto.

Tako da je ova izložba, prema umjetnikovim riječima, ujedno i omaž tivatskim meštrima brodogradnje.

Brod
foto: Siniša Luković

"Igorove skulpture vraćaju nas u vrijeme davnih putovanja morima na parnim brodovima i jedrenjacima, u vrijeme kada je prva stvar nakon uplovljenja u novu luku bilo slanje razglednica umjesto postavljanja statusa na društvenim mrežama, a putni koferi izlijepljeni imenima dalekih destinacija. Njegove skulpture usporavaju vrijeme i vraćaju nas stotinjak godina unazad, otvarajući nam sada već davne, zaboravljene i prošle horizonte. Podsjećaju nas na činjenicu koliko je vještine nekada bilo potrebno za napraviti brod, ali i hrabrosti sa njime "tući mora"", kaže Dražen Jovanović, menadžer Zbirke pomorskog nasljeđa.

Brod
foto: Siniša Luković

On je istakao da Hajdarhodžićeva umjetnost istovremeno i opominje.

"Živjeći u modernom i brzom vremenu čovjek današnjice stvari uzima zdravo za gotovo često ih koristeći jednokratno da bi ih nakon toga odbacio, a Igor upravo od takvih stvari pravi svoje skulpture, skrećući nam pažnju da novi život, uz malo mašte može da postoji u svemu pa i u predmetima koji nam se čine odavno mrtvim. Za svoje skulpture, umjetnik često koristi stare muzičke instrumente ili njihove dijelove, dijelove satnih mehanizama, odbačene drvene ramove ili komade starih drvenih škura i prozora, dijelove starih mašina i uopšte, sve čemu običan čovijek više ne vidi svrhu i ne pridaje značaj", istakao je Jovanović.

Pored ovoga, Igor Hajdarhodžić predstaviće i svoje umjetničke slike i fotografije kojima će zaokružiti priču koju pričaju njegovi brodovi – instrumenti.

Bonus video: