"Karneval romana" u spomen na Miodraga Bulatovića

Gost festivala biće i piščeva kćerka, Barbara, koja će imati dvije instalacije - "Čuj" i "Tri kritičara"

5187 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Bulatović, Foto: Vijesti
Miodrag Bulatović, Foto: Vijesti

Ne znam sjeća li se još ko jednog pisca, zvao se Miodrag Bulatović, koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća žario i palio na književnim terenima nekadašnje Jugoslavije, ali i širom svijeta, preveden je na tridesetak jezika, knjige su mu izlazile na krajnjim tačkama zemaljske kugle; u Japanu je, primjerice, njegov roman ‘Crveni petao leti prema nebu’ imao tiraž od pedeset hiljada primjeraka”, zapisao je Mirko Kovač.

Bulatovića se sjeća JU Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića koja od 25. do 28. maja organizuje novu književnu manifestaciju “Karneval romana” na kojoj će biti ustanovljena nagrada koja će nositi ime jednog od najprevođenijih pisaca sa ovih prostora, čija su djela strani kritičari stavljali u ravan sa djelima Đovanija Bokača, Fransoa Rablea i Migela de Servantesa.

”Manifestacija je posvećena pojmu karnevalizacije u umjetnosti, kao i pojmu invertovane slike svijeta koji se nalazi u osnovi karnevalizovane i fantastične književnosti”, kazala je za “Vijesti” direktorice Biblioteke “Njegoš” Bojana Obradović.

Tokom četvorednevne manifestacija Nikšić će biti region u malom, a prema njenim riječima “kroz neobičan koncept promocija, prikaza i predavanja osvijetliće književnost iz aspekta koji povezuje scenski prikaz sa onim o čemu pisac govori o svojem i u svojem djelu”.

”Moderatori-čitaoci će pokušati da pisca navedu na otkrivanje puta kojim je prošao stvarajući svoje djelo, što će za rezultat imati osvjetljavanje skrivenih stvaralačkih metamorfoza kroz koje svaki umjetnik prolazi.,Karneval romana’ će biti organizovan kao četvorodnevno druženje sa piscima, profesorima i drugim stvaraocima koji će imati priliku da se druže sa ljubiteljima kako karnevalizovane i fantastične, tako i svake druge književnosti”, kazala je Obradović.

Prvog dana festivala biće najavljena književna nagrada “Miodrag Bulatović”, koja će biti dodijeljena naredne godine, a zatim će prof. dr Petar Pijanović održati uvodno predavanje. Drugog dana festivala, prof. dr Tatjana Đurišić Bečanović i mr Tamara Pejović Labudović održaće predavanje posvećeno Pijanoviću i njegovom djelu pod nazivom “Groteskna slika svijeta”.

Performans pod nazivom “Književnost pod maskama” izvešće trećeg dana festivala članovi dramske sekcije “L’avant garde” nikšićke Gimnazije, dok će istog dana, u večernjim satima, biti promovisan roman Zorana Živkovića “Biblioteka”. Manifestacija se završava promocijom romana “Okretište” Damira Karakaša.

Gost festivala biće i kćerka Miodraga Bulatovića, Barbara, koja će imati dvije instalacije - “Čuj” i “Tri kritičara”.

Manifestacija “Karneval romana” organizuje se u okviru Nikšićke kulturne scene, a pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

Nagrada sa imenom pisca naredne godine

Članovi žirija koji će do narednog “Karnevala romana” odlučivati o tome ko će od autora koji se prijave na konkurs dobiti prestižnu nagradu koja nosi ime Miodraga Bulatovića, su prof. dr Petar Pijanović, prof. dr Boguslav Zjelinjski i mr Tamara Pejović Labudović.

”Sada ćemo najaviti novu nagradu, narednih mjeseci će biti raspisan konkurs, a nagrada će biti dodijeljena prvi put na idućem Karnevalu za najbolji roman u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti. Nagradu će uručiti Barbara Bulatović, kćerka Miodraga Bulatovića”, kazala je Obradović.

Bonus video: