"kao reditelj jedan čovjek, a kao glumac drugi"

Ako postoji dug moru, ispaštaće naša djeca

Hrvatski glumac Leon Lučev u trećoj sezoni serije “Dug moru” ima dvostruku ulogu - glumi Milutina i režira seriju nakon Gorana Gajića i Gorčina Stojanovića

3137 pregleda 0 komentar(a)
Lučev na Rosama, u Tivtu, Foto: Telekom Srbija
Lučev na Rosama, u Tivtu, Foto: Telekom Srbija

Preuzeti rediteljsku palicu nakon Gorčina Stojanovića ili Gorana Gajića veliki je poduhvat samim činom, a kad se uzmu u obzir jedinstvene poetike ova dva filmska umjetnika, njihova prepoznatljivost, ali i uspjeh prve dvije sezone serije “Dug moru”, onda reditelj treće sezone ima poseban izazov pred sobom, zadatak, ali i odgovornost.

Možda je olakšavajuća, a možda i dodatno obavezujuća okolnost, kada je reditelj te treće sezone bio u projektu i tokom prve dvije, pratio ekipu i bio njen dio. Možda se tako kreira dodatan zadatak i želja za dokazivanjem, a možda prethodna spoznaja senzibiliteta serije i rada sa glumcima doprinosi spremnosti i kreativnosti... Tako će baš jedan od glumaca, Leon Lučev, iznijeti treću sezonu u regionu popularne serije, a za “Vijesti” otkriva da će u fokusu svog posla staviti srž i suštinu priče, ali i scenu i glumca, rekao je...

Hrvatski glumac Leon Lučev poznat je regionalnoj publici po brojnim ulogama u filmovima i serijama, a od sredine aprila igra dvojaku ulogu u seriji “Dug moru” - i režisera i glavnog antagonistu.

Ipak, Lučev je odmah na početku razgovora istakao da je “kao reditelj jedan čovjek, a kao glumac drugi čovjek”, a djeluje da se ta dva čovjeka međusobno odlično nadopunjuju u zadatku koji trenutno nose...

foto: Telekom Srbija

Tokom posjete setu, “Vijesti” su zatekle reditelja fokusiranog na svoj zadatak, radila se jedna zahtjevna scena, otkrili su članovi ekipe, ali bez obzira na iscrpne zadatke, Lučeva smo zatekli i opuštenog i sigurnog u ono što radi. Potvrda tome je sjajna atmosfera na snimanju tokom i nakon kojeg su stizali česti aplauzi, osmijeh i smijeh glumaca i ostatka ekipe koji su čarobni mediteranski predio na Rosama u Tivtu činili još magičnijim.

Seriju “Dug moru” režira zajedno sa mladom rediteljkom Milicom Filipovskom i kaže da ta saradnja funkcioniše sjajno bez obzira na razliku u godinama, struci, iskustvu, te da se konsultuju, zajedno dolaze do najboljih rješenja i navijaju jedno za drugo, tako da do sada sve ide svojim tokom na najbolji način. Lučev napominje i da se ideja o režiji javila ranije, te da ovo nije prvo iskustvo u toj oblasti, ali svakako je izazovno, a on mu prilazi potpuno prirodno... On podsjeća i da za sobom ima i kratki film “Malo se sjećam tog dana” koji je bio uspješan na mnogim evropskim festivalima.

A kada bi mogao da bira, kaže da, ako bi režija bila iole slična Gajićevoj, to bi bio pun pogodak, priča on i dodaje da ima veliko poštovanje prema radu i senzibilitetu djela i pristupa Gorana Gajića.

”Meni je Gajina poetika generalno i prva sezona ove serije užasno bliska. Ja njega volim i obožavam kao reditelja. On je veliki profesionalac i divno radi sa ljudima, a ta njegova poetika mi je uvijek bila veoma bliska. Kada bismo mogli i dijelom doći do toga, bili bismo srećni. Neće ovo biti isto, niti slično, jer je u pitanju treća sezona pa smo odmakli od početka i tako smo malo ušli u mračnije, ali istovremeno i toplije tonove”, najavljuje Lučev.

foto: Telekom Srbija

S obzirom na to da je igrao u prve dvije sezone, ali i da nastavlja u trećoj, koliko međusobni uplivi i preplitanje svega toga pomažu u identifikaciji njega kao reditelja, ali i lično, Lučev “Vijestima” odgovara:

”Kada je u pitanju ta rediteljska poetika ono što me privlači je Mediteran. Ja sam Dalmatinac i Mediteran je nešto što je meni blisko i što mi je u krvi. Kamen, kuća, more, štrige, to je ono što volim i sa čime živim od rođenja, tako da je sve to neki moj svijet ili svijet blizak meni. Ne znam koliko ćemo uhvatiti i taj segment, ali tema mog rada uvijek je i nježnost i iz toga i radim. Radim tanano, nježno i mekano, pa gdje odemo, a i da iz toga odemo dođavola - meni je super tema, jer imam osjećaj da se iz toga može daleko dogurati”, ističe Lučev.

Dalje na pitanje “Vijesti” o tome da li mu prija ambijent u kojem se serija snima i da li se u Tivtu i Crnoj Gori osjeća kao kod kuće, kratko i jasno kaže da se svuda osjeća tako, čemu doprinosi i životni poziv koji diktira i stil života, način razmišljanja, spoznavanja sebe, drugih i društva...

”Ja se svuda osjećam kao kod kuće, jer je meni kuća putujuća, a ovdje imam i prijatelje i poznanike, tu mi je i more, ja volim more, rođen sam na moru i kada sam blizu mora mnogo se bolje osjećam”, kaže Lučev.

Zato, djeluje, tematika serija, gluma, ljudi i radnja još su mu bliži, a posebnu simboliku nalazi u samom naslovu serije. Iako “Dug moru” predstavlja jednu okrutnu naplatu i čin koja nikako da se prekine i pobijedi, slično je i u realnosti, kaže Lučev. Dok u seriji more uzima svoj dug u vidu više života koje odnosi svakog ljeta, tako će i u stvarnosti more kad-tad doći po svoje, po ono što mu čovjek otima svjesno ili ne. Tako, ako se udaljimo od legendi i misterija iz serije, sintagma “dug moru” šapuće i naslućuje dugovanje koje čovječanstvo ima prema vodi iz koje potiče život, koja je život i bez koje ništa ne bi postojalo.

”Mislim da je ‘dug moru’ neka sebična ljudska vrsta koja more doživljava kao veliki ve-ce. Gdje će nas to odvesti kroz par godina vidjećemo sami, jer se svi ponašamo užasno neodgovorno prema ekologiji, moru i zemlji. A ako postoji neki dug moru - ispaštaće naša djeca, a ne mi sami, ovako bahati”, jasno poručuje Lučev odgovarajući na pitanje “Vijesti”.

Iako je pažnju preuzeo reditelj, Lučev kao glumac takođe je prepoznatljiv i neophodan dio slagalice i uzročno-posljedičnih tokova serije “Dug moru”. On igra Milutina, glavnog antagonistu čiji lik je postavljen jednostavno i poznato, ali je i dalje prilično kompleksan.

Na pitanje postavljeno njemu kao glumcu, nije želio da komentariše mnogo i sve je ostavio publici na iznenađenje i uzbuđenje kako se treća sezona bude bližila, a onda i radnja odmicala.

”Daj mi recept od fritula, ali mi nemoj reći sve... (smijeh) Neću komentarisati ništa vezano za radnju serije, jer kroz neke likove u koje je i on (Milutin) uključen se dešava neka promjena, pa želimo da pustimo da sve to ide kroz seriju. Neka se promjena dešava”, mistično zaključuje Lučev.