Incident u Vinči na velikom platnu

Počelo snimanje crnogorske manjinske koprodukcije "Lančana reakcija"

2303 pregleda 0 komentar(a)
Sa seta filma "Lančana reakcija", Foto: Filmski Centar Crne Gore
Sa seta filma "Lančana reakcija", Foto: Filmski Centar Crne Gore

Poslije nekoliko godina priprema i rada na scenariiu, u Beogradu je počelo snimanje crnogorske manjinske koprodukcije „Lančana reakcija“, reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića.

Film je produkcija srpske kompanije Cobra Film i United Media (Luksemburg). Projekat je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, na konkursu sa sufinansiranje u kategoriji manjinskih koprodukcija, a tad je nosio radni naziv “Čuvari formule”.

Film “Lančana reakcija” je koprodukcija Srbije, Luksemburga, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a koproducenti su Ton Film (Srbija), Perfo Production (Slovenija), Skopje Film Studio (Sjeverna Makedonija) i Bitter Frames Production (Crna Gora).

Riječ je o uzbudljivoj filmskoj priči, o istinitom događaju u Institutu u Vinči 15. oktobra 1958, tragičnom incidentu, kada je tim najvećih umova tadašnje zemlje tokom eksperimenta u nuklearnom reaktoru bio izložen smrtonosnoj dozi radijacije. To je bio pokušaj naših naučnika da naprave atomsku bombu, u tajnoj operaciji koju je naložio Josip Broz.

Tajnim nuklearnim projektom, po onome što se danas zna, rukovodili su Aleksandar Leka Ranković, šef Titove tajne službe i Jovo Kapičić, nekadašnji general Udbe. Ova velika ljudska drama ostala je misterija koja traje više od pola vijeka, a elitni jugoslovenski atomisti Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković i mladi genije Života Vranić postali su prvi pacijenti u istoriji svjetske medicine kojima je presađena koštana srž. Zahvaljujući francuskom ljekaru i profesoru Žoržu Mateu, koji ih je pozvao u čuvenu kliniku „Kiri“ u Parizu, jugoslovenski naučnici osuđeni na smrt spaseni su novom metodom liječenja.

Lančana reakcija
foto: Filmski Centar Crne Gore

Scenario filma „Lančana reakcija“, koji Bjelogrlić potpisuje zajedno sa Vukom Ršumovićem, nastao je po motivima knjige „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića koji je ovom događaju posvetio i knjigu „Rascepi“. Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi igraju neke od glavnih uloga, dok će regionalnu filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović, Alisa Radaković. U filmu igra i crnogorski glumac Ognjen Mićović, koji tumači lik Živote. Takođe, Dragana Baćović je angažovana kao scenograf u fazi priprema, dok je Đorđe Vojvodić pomoćnik reditelja.

Producent filma je Dragan Bjelogrlić, a koproducenti su: Aleš Pavlin, Andrej Štritof, Toni Salikovski, dok su ispred crnogorske manjinske koprodukcije Bitter Frames Production koproducenti Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović.

Lančana reakcija
foto: Filmski Centar Crne Gore

Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent Goran Bjelogrlić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

Planirano je da snimanje traje do kraja ove godine na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj.

Bonus video: