Vlaović: SEE festival afirmiše talenat, promoviše filmsko stvaralaštvo, oplemenjuje, ali i povezuje ljude

"I na ovogodišnjem izdanju biće dodijeljena nagrada za najbolji dokumentarni film, koja nosi ime velikog francuskog i svjetskog dokumentariste Frederika Rosifa (1922-1990), koji je rođen upravo na Cetinju. A posebna mi je čast što će tu nagradu ove godine dobiti poznati crnogorski filmski autor Vladimir Perović"

2556 pregleda 0 komentar(a)
Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

SEE festival prevazilazi razlike, oplemenjuje, a kultura - kao oblast kojoj su imanentni dijalog i razmjena iskustava - omogućava da se povežu tačke u podijeljenom društvu, ohrabri kohezija i bolje razumijevanje, što će donijeti nove, pozitivne ideje i izgraditi snažne veze, istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona se tim riječima, kako se navodi iz ovog vladinog resora, u video poruci obratila publici Filmskog festivala Jugoistočne Evrope "SEE FF-Pariz-Berlin-Vašington 2022", koji počinje sjutra (srijeda).

Vlaović je dodala da SEE festival godinama uspijeva da ostvari zamisao i najbolje od aktuelne bioskopske produkcije iz regiona Jugoistočne Evrope predstavi i približi kulturnoj sferi Zapadne Evrope i Amerike.

"Osim što afirmiše talenat, promoviše filmske profesionalce i njihovo stvaralaštvo, SEE festival povezuje ljude i čini da učimo jedni od drugih", rekla je Vlaović.

Iz Ministarstva kulture i medija navode da je Vlaović istakla da "kultura koja stalno raste i razvija se pruža podršku svojim članovima i podstiče druge da se pridruže".

"Zajedno možemo da ostvarimo male pobjede koje će voditi ka stvarnom preporodu i stavljanju kulture na mjesto koje zaslužuje u svakoj državi i svakom društvu. Crna Gora je i ove godine prisutna na SEE festivalu sa igranim i dokumentarnim filmovima. I na ovogodišnjem izdanju biće dodijeljena nagrada za najbolji dokumentarni film, koja nosi ime velikog francuskog i svjetskog dokumentariste Frederika Rosifa (1922-1990), koji je rođen upravo na Cetinju. A posebna mi je čast što će tu nagradu ove godine dobiti poznati crnogorski filmski autor Vladimir Perović", navela je Vlaović.

Podsjetila je da je prvi dugometražni igrani film sa crnogorskom temom "Vaskrsenja ne biva bez smrti", proizvela italijanska filmska kuća "Sangro film", a premijerno je prikazan 14. aprila 1922. godine u Rimu.

"U martu 1949. godine na Cetinju je osnovano Preduzeće za proizvodnju filmova 'Lovćen-film', koje je u maju 1951. godine snimilo svoj prvi film, dokumentarnu reportažu 'Kongres fiskulturnika'. U oktobru 1955. godine 'Lovćen film' je proizveo i prvi dugometražni igrani film crnogorske kinematografije 'Lažni car', a to je ujedno prvi istorijski film u SFRJ", rekla je Vlaović.

Filmska umjetnost, kako je istakla, nije samo izuzetno važan segment kulture već i razvojni resurs i imidž svake države.

"Zato je naš cilj da poboljšamo položaj i vidljivost crnogorske kinematografije, kako bi ona imala budućnost kakvu zaslužuje", poručila je Vlaović.

Ministarstvo kulture i medija će, kako je najavila, posvećeno raditi i na izmjenama i dopunama zakonske regulative iz oblasti kulture, a "planskim, stabilnim i kontinuiranim djelovanjem još intenzivnije će predstavljati Crnu Goru na međunarodnom nivou".

"Naša je obaveza da mladim kulturnim stvaraocima posvetimo posebnu pažnju, obezbijedimo im izvjesniju budućnost, njegujemo i jačamo kulturno stvaralaštvo, što ćemo i učiniti, a pokrenućemo važan proces izrade nacionalnog programa razvoja kulture 2022/26 u skladu sa Zakonom o kulturi", zaključila je Vlaović.

Bonus video: