Svijet straha, koji pali udžbenike ukrajinskog jezika, neće postojati sve dok budemo postojali mi

Otvoreno pismo Mihaila Barišnjikova Vladimiru Putinu

13781 pregleda 5 komentar(a)
Mihail Barišnjikov smatra se jednim od najvećih baletskih igrača u istoriji, Foto: Shutterstock.com
Mihail Barišnjikov smatra se jednim od najvećih baletskih igrača u istoriji, Foto: Shutterstock.com

Mihail Barišnjikov, proslavljeni baletski umjetnik ruskog porijekla koji pola vijeka radi i živi u Sjedinjenim Američkim Državama uputio je otvoreno pismo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom gašenja Prave Rusije, GoFundMe kampanje za širenje boljeg razumijevanja ruske kulture i prikupljanje novca za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Pismo Barišnjikova prenosimo u cjelosti:

Gospodine predsjedniče,

Vaši dvorski službenici iz straha su naredili da blokiraju naš sajt - sajt Prave Rusije. Njihov strah je razumljiv. On nas uvjerava da smo u pravu. Kao i ranije, kada su u mom djetinjstvu vaši tankovrati prethodnici meni, sinu ruskog oficira u Letoniji, dodijelili ulogu okupatora, to se nije primilo. Naučio sam letonski jezik, i od svoje 26. godine, zauvijek odbacujući uloge koje su nam dodijelili učitelji, već skoro pola vijeka živim kao čovjek slobodnog svijeta! I još me zovu Rus. Mog prijatelja Borisa Akunjina zovu ruskim piscem, a Sergeja Gurijeva ruskim ekonomistom. Ljudi poput nas donijeli su više časti ruskom svijetu nego svo vaše neprecizno oružje visoke preciznosti. Vaš ruski svijet – svijet straha, svijet koji pali udžbenike ukrajinskog jezika – neće postojati sve budemo postojali mi, u djetinjstvu vakcinisani protiv ove pošasti. Naš svijet treba da postoji - uprkos svim vašim blokiranjima. Znamo kako da sačuvamo vrijednosti našeg ruskog svijeta. I vaš svijet, ako se ne probudi, umijreće od svojih strahova. Vi znate čega se plašite. Radite pravu stvar. Znate koje oružje precizno pogađa!

Barišnjikov (74), koji je rođen u Rigi, u Letoniji, i koji je prebjegao iz SSSR-a u Kanadu 1974. godine, želi da poboljša percepciju javnosti o Rusiji. Pridružio se kolegama, istaknutim umjetnicima koji su otvoreni kritičari politike Kremlja kako bi pokrenuli Pravu Rusiju, GoFundMe kampanju za širenje boljeg razumijevanja ruske kulture i prikupljanje novca za pomoć izbjeglicama.

U kampanji takođe učestvuju ruski pisac Boris Akunjin i vodeći ruski ekonomista Sergej Gurijev. Zajedno su uputili poziv drugim ljudima u egzilu, tvrdeći da „nemaju pravo da ostanu besposleni“.

Boris Akunjin
foto: russianartandculture.com

Barišnjikov se javno pobunio protiv uvođenje teških sankcija kolegama umjetnicima ili sportskim zvijezdama.

„Otvorena razmjena u umjetnosti je uvijek dobra stvar. Mislim da nije u redu svaljivati teret političkih odluka jedne zemlje na leđa umjetnika ili sportista, koji možda imaju ugrožene članove porodice u svojoj zemlji. Za ljude na tim izloženim pozicijama, neutralnost je moćna izjava", smatra slavni umjetnik.

Barišnjikov je rekao da svaki poznati Rus sada mora da napravi izbor. „Individualna je odluka svakog umjetnika da li će izabrati da progovori ili ne. Sa svoje strane, citiraću njegovu svetost, papu Franja: 'Rat je ludilo! Stani, molim te! Vidi ovu surovost!’ Jasno mi je kome su te riječi upućene. Jednostavno rečeno, Rusija se već vratila u Staljinovo vrijeme. Umjetnost je kolateralna šteta i nemoguće je spekulisati kako će se to odigrati".

Baletan, koji je imao obećavajuću karijeru u baletu Kirov u Lenjingradu, sadašnjem Marijinskom baletu iz Sankt Peterburga, pokušao je, služeći se slikama klasične ruske drame, da opiše težak položaj mlađe generacije u današnjoj Rusiji.

„U Čehovljevoj drami 'Galeb' Trigorin govori o osjećaju zaostajanja za vremenom u odnosu na nauku i savremeni svijet“, rekao je on. „Osjeća se kao siromašni stari seljak koji dolazi na željezničku stanicu samo da bi vidio kako mu voz izmiče u oblaku pare. Trči da ga uhvati, ali zna da će, šta god da uradi, voz kretati sve dalje i dalje u daljinu. Rusija je opasno blizu scenarija ovog jadnog seljaka i siguran sam da postoje milioni Rusa, posebno mladih, koji bi radije bili u tom vozu”.

Bonus video: