Katrin Denev Zlatni lav za životno djelo

Priznanje velikoj francuskoj glumici biće uručeno tokom 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

1599 pregleda 2 komentar(a)
Katrin Denev, Foto: labiennale.org
Katrin Denev, Foto: labiennale.org

Velika francuska glumica Katarin Denev nagrađena je Zlatnim lavom za životno djelo na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (koji će biti održan od 31. avgusta do 10. septembra). Odluku je donio Upravni odbor Venecijanskog bijenala koji je usvojio predlog direktora izložbe Alberta Barbere.

„Radost je dobiti ovu prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu, koji volim i odavno poznajem, pošto je 'Ljepotica dana' Luisa Bunjuela dobila Zlatnog lava", izjavila je Katarin Denev na vijest o priznanju .

"Čast je što me je Mostra izabrala za ovaj omaž, jer me je često pratila u tolikim filmovima. Hvala. Prijateljstvom".

Zlatni Lav
foto: La Biennale Di Venezia

Govoreći o ovom priznanju, reditelj Alberto Barbera je rekao da je impresivan broj filmova Katrin Denev, od kojih su većina veliki međunarodni hitovi. "Podjednako je značajan broj nagrada dobijenih na velikim svjetskim festivalima, čemu treba dodati i nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu, rijetka privilegija za neameričku umjetnicu. Tu je i niz umjetničkih partnerstava sa nekim od najvažnijih evropskih reditelja i glumaca: Rožeom Vadimom, Žakom Demijem, Luisom Bunjuelom, Fransoa Trifoom, Romanom Polanskim, Markom Fererijem, Marčelom Mastrojanijem i Žerarom Depardjeom. Nesporan talenat u službi vještine tumača kojoj je prefinjena i neobična ljepota doprinijela da postane samo lice francuske kinematografije, vanvremenska diva, prava ikona velikog platna. Jedan od najreprezentativnijih predstavnika Novog talasa i privilegovani svjedok ideje stila koja se poistovećuje sa modom sa druge strane Alpa, Katrin Denev je otjelotvorila suštinu univerzalno priznate dive, etablirajući se među najvećim tumačima u istoriji kinematografije. Iz tih razloga stiže i Zlatni lav za životno djelo koji joj dodjeljuje Međunarodni filmski festival u Veneciji povodom 90. godišnjice prvog izdanja Venecijanskog festivala, nakon što je Zlatnog lava osvojila sa Bunjuelovom 'Ljepoticom dana' 1967. kao i pehar Volpi za najbolju glumicu za 'Trg Vandom' Nikol Garsije 1998", izjavio je Barbera.

Bonus video: