Dušan Kasalica na drugom izdanju Ponta Lopud Festivala

Pored Kasalice, u međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ učestvuje šest vrlo uspješnih mladih redatelja/ki: Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš i Katarina Morano

2706 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Kasalica, Foto: Svetlana Mandić
Dušan Kasalica, Foto: Svetlana Mandić

Među učesnicima drugog izdanja Ponta Lopud Festivala, koji se održava od 22. do 27. juna 2022, na ostrvu Lopud, je i crnogorski reditelj Dušan Kasalica.

“Ponta Lopud” je kreativni hub na kojem filmski profesionalci imaju priliku da steknu nova iskustva i stvore dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. U inspirativnom okruženju mira i jedinstvene ljepote ostrva Lopud, uz domaću kuhinju, učesnici će imati priliku da vode razgovore o filmu.

Pored Kasalice, u međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ učestvuje šest vrlo uspješnih mladih redatelja/ki: Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš i Katarina Morano.

Kasalica
foto: fccg.me

Radionice će voditi tri mastera i tri predavača, svjetski uspješni i priznati filmski autori i profesionalci, koji će tokom šestodnevnog programa podijeliti svoja znanja i iskustva s budućim zvijezdama regionalne kinematografije. Predavači ovogodišnjih radionica glume i režije su eminentni filmski profesionalci, koji su svojim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju: Peter Spears, Oskarom nagrađeni producent filma “Nomadland” (Zemlja nomada), Juho Kuosmanen, finski filmski, pozorišni i operski reditelj i pisac, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima uključujući Can, Locarno i Oberhausen i Brian Swardstrom, jedan od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce koji rade na filmu, televiziji i u pozorištu.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji „Gluma“ učestvuje devet talentovanih glumica i glumaca iz regiona: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Učesnici i publika na Ponta Lopud Festivalu imaće priliku da pogledaju osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod vedrim nebom, u izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana, Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Bonus video: