Moćna platna na kojima blista boja Mediterana

Izložba će biti otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji “Centar”, u 19.30 časova

1199 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Intimni dnevnik koncipiran u vidu izložbe umjetničkih radova crnogorske umjetnice Vahide Nimambegu biće predstavljen sjutra u Podgorici, u galeriji “Centar” Centra savremene umjetnosti, u 19.30 časova.

Izložbu "Intimni dnevnik", koja predstavlja svojevrstan zapis, čini oko 40 radova umjetnice prepoznatljivog stila i izraza koju publika u Podgorici rijetko ima priliku da isprati, jer, iako iz Ulcinja, više izlaže u inostranstvu nego u Crnoj Gori. Istoričarka umjetnosti Ana Frangovska istakla je da Nimanbegu stvara moćna platna na kojima blista Mediteran.

”Vahida Nimanbegu je renomirana slikarka koja stvara moćna platna na kojima blista boja Mediterana. To su slike u kojima se vještina slikarskog zanata virtuozno nameće primaocu kao privilegija koja definiše umjetničku kompleksnost autorke. Infantilni (dječiji) crteži koji nenametljivo pulsiraju djelima, linija i grafika koje su bliske dječijoj ili art-brut osjetljivosti su suštinski u njenom umjetničkom rječniku. Jednostavni prikazi asociraju na postojanje živih bića, oni su simboli jednog postojanja, uvećani mikroskopski prikazi minijaturnih bića, čija likovna vizualizacija ima intimnu intonaciju, oni su dio veselih i optimističnih apstraktnih Vahidnih radova”, zapisala je Frangovska u tekstu koji prati katalog izložbe.

Nimanbegu je u jednom od ranijih razgovora za “Vijesti” istakla da je oduvijek inspiriše ambijent u kojem živi i stvara i čije su ljepote nadaleko poznate: more, nebo, sunce, kamen... Mediteran.

”Živim u Starom gradu u Ulcinju gdje sam okružena svim ovim stvarima. Plava boja sa svim njenim nijansama od najtamnije do najsvjetlije se pojavljuje na mojim radovima. Boja mora nikad nije ista, stalno se mijenja i stalno je drugačija. Količina sunca utiče na njen intenzitet i ton koji će imati tog trena. Gledajući sve to svakog dana, ja ne moram ni tražiti inspiraciju, ona je tu prisutna svakodnevno”, kazala je tada Nimanbegu za “Vijesti”.

Vahida Hasanaga Nimanbegu je rođena 1973. godine u Baru. Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek aranžer (1994). Takođe je diplomirala i na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek nastavnik likovne kulture (1996), a 2002. godine diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek zidno slikarstvo. Do sada je imala veliki broj kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osnivačica je NVO “Art Dulcinium”. Od 2007. godine izlaže sa umjetničkom grupom REON. Članica je ULUCG od 2009. godiine.

Kustoskinja izložbe je Biljana Keković, a postavku će otvoriti Andrej Nikolaidis.

Bonus video: