Izložbe i koncert otvaraju Podgoričko kulturno ljeto

Najavljen je bogat repertoar, novi segmenti programa, ponovo zakazan koncert Damira Urbana koji je ranije najavljen pa odložen, dok koncert benda Lajbah, najavljen za prošlogodišnju manifestaciju, ipak čeka “neka bolja vremena”

4937 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Podgoričko kulturno ljeto 2022. počinje danas izložbama poznatog crnogorskog umjetnika Milije Pavićeviće koje će večeras biti otvorene u Modernoj galeriji u Podgorici, u 20.30 časova, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom početka manifestacije.

Manifestacija traje do 25. septembra, a odlikuje je bogat program u okviru kojeg se za junski repertoar izdvaja Underhill Fest, Festival kulture Zabjelo, više solističkih koncerata crnogorskih umjetnika, ali i domaćih i regionalnih muzičara, predstave, koreodrame, filmske projekcije, šesto i sedmo izdanje Made in New York Jazz Festivala, veče studentskih filmova studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi Nikole Vukčevića, književni festival “Odakle zovem”, manifestacija “Dan najboljih” i tako dalje...

”Ono što je novina u odnosu na prošlu godinu, pošto zaista ima puno programa, jeste da ćemo izbacivati mjesečni repertoar. Po tome smo jedinstveni ne samo u regionu, nego mogu slobodno da kažem i u Evropi, zato što naše Podgoričko kulturno ljeto traje jun, jul, avgust i septembar, a svakog mjeseca ćemo najavljivati repertoar. Pored izložbi sjutra veče, program će biti nastavljen u 21 čas koncertom dua Dušanke Belade i Marije Mitrović, u Njegoševom parku”, najavila je juče sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Ana Medigović.

Ona je istakla i da su se u koncipiranju manifestacije, kao i ranijih godina, vodili osnovnim smjernicama gradske politike u oblasti kulture.

”Kroz programe i manifestacije koje realizujemo možemo vidjeti i da se mijenjaju i rastu kulturne potrebe stanovnika grada. Trudimo se da zajedno razvijamo specifičan, originalan i fleksibilan kulturni milje”, istakla je Medigović i dodala da je zadovoljna sjajnom saradnjom sa institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima, a to je potvrdio i direktor JU Muzeji i galerije Vučić Ćetković koji je govorio o planovima te institucije i najavio večerašnje izložbe.

”U galerijskom prostoru u prizemlju predstavljena je izložba ‘Tokio 2018’ čiju postavku čini 47 fotografija nastalih prilikom tamošnjeg umjetnikovog boravka. Tom prilikom Pavićević je imao neposredan susret sa japanskom kulturom i tradicijom. U prostoru na spratu postavljena je izložba ‘Acqua Alta’ koju čine tri segmenta: ‘Autoportreti’, ‘Cetinje’ i ‘Ljubo’. Čine je umjetnikova djela nastala u posljednjih šest godina”, najavio je Ćetković.

Program je dostupan i putem interneta, na stranicama Sekretarijata za kulturu.

Urban 16. juna na Trgu nezavisnosti, Lajbah čeka bolja vremena

Već tokom juna će biti organizovano nekoliko koncerata na različitim lokacijama u gradu, kazala je Ana Medigović i posebno najavila koncert Damira Urbana.

”Znate da je u okviru Pazara bio planiran koncert Damira Urbana, a nažalost zbog njegovog peha sa leđima je odložen, ali će biti realizovan 16. juna na Trgu nezavisnosti, u 21 čas”, najavila je Medigović.

Za prošlogodišnje izdanje manifestacije Podgoričko kulturno ljeto bio je najavljen i koncert grupe Lajbah koji je otkazan, a na pitanje “Vijesti” hoće li i taj segment možda biti nadoknađen Medigović je odgovorila da to za sada nije u planu.

”Jeste, mi smo bili u pregovorima i dogovorili koncert, međutim u momentu kad koncertu može da prisustvuje 100 ili 50 ljudi, a jako puno košta realizacija koncerta, moram napomenuti da je Sekretarijat za kulturu i sport organ uprave, znači da sve ono što je tehnička podrška mi dodatno plaćamo jer nijesmo institucija koja u svojoj djelatnosti ima takvu vrstu podrške, i budući da se tu radi o novcu poreskih obveznika procijenili smo da sačekamo neka bolja vremena za to. Znate da većina naših programa, odnosno svi koje Sekretarijat organizuje i čiji je producent, su besplatni, a planirano je bilo da i taj koncert bude besplatan”, objasnila je Ana Medigović.

Bonus video: