Zemlja tvrda kao kamen

Hubač suočava gledaoca sa kovitlacom rata koji iscrpljuje, pustoši, ne štedi, traumatizuje aktere drame... govori o isprepletenim porodičnim odnosima koji junacima pletu sudbine

8969 pregleda 0 komentar(a)
”Belinski zid”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Foto: S.P. Doroski
”Belinski zid”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Foto: S.P. Doroski

(“Berlinski zid, kad se mi mrtvi zaigramo živih”, Željko Hubač, režija Željko Hubač, “Belinski zid”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad)

Predstava “Belinski zid” smeštena je na Kosovo u vreme rata devedeset i devete godine dvadesetog veka, u Gnjilane i Uroševac, prati sudbine dve porodice: albanske i srpske. Obe porodice sastoje se od očeva (majke su preminule), dva sina i žena venčanih ili nevenčanih, onih koje se vole i onih sa kojima se samo živi u nesreći i po inerciji.

Porodični odnosi po sebi složeni i teški su smešteni u kontekst ratnog vremena, prenaglašenih, ekstremnih kulturalnih stavova, vremena u kojem se rigidnost polarizovanih vrednosti prelama kroz ljudske sudbine, kroz život i smrt.

Predstava se igra na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, na sceni su stolice, deo stolica je poređan u dva niza koji gledaju jedan u drugi, deo je poređan iza, u dubinu scene, u taj donji deo odu oni koji stradaju, to je svet mrtvih iz kojeg stradali gledaju u publiku.

foto: S.p. Doroski

Prvo je predstavljena albanska porodica: Skender je otac dva sina Petrita i Faruka. Petrit je zaljubljen u Anu koja je srpskog i hrvatskog porekla. Porodica ga ubeđuje da je ostavi, jer je opasno po sve da je sa njom. Petritova porodica ubeđuje i Anu da mora da ostavi Petrita ako hoće da mu sačuva život. Otac pokušava preko Envera, koji radi u policiji, da spase porodicu tako što će mu platiti da ih smesti u konvoj kojim će napustiti Gnjilane i otići u Makedoniju... Faruk će pod Enverovim pritiskom izvršiti samoubistvo (Enver ga optužuje da je izdajnik i da će tako sačuvati čast). Petrit strada, strada i Dita, Farukova žena i dete - u konvoju u koji ih je poslao Enver. Nakon nesreće otac Skender ubija Envera. Ana je otišla kako je od nje traženo.

U drugom činu se srećemo sa srpskom porodicom: otac Velimir, sinovi Vasilije i Raško, kontekst ratni, Kosovo, Uroševac, nakon bombardovanja. Raško ima suprugu Mariju, sa kojom se ne voli... Marija i dever se vole...

U trećem činu se otkriva da Ana nosi Petritovo dete, a Raško će iz braka u kom nije sretan ući u vezu sa Anom. Marija, Raškova supruga će pristati ima sekusalni odnos sa Dimitrijem da bi iz zatvora pustio njenog svekra Velimira, koji je uhapšen jer su mu našli pušku u podrumu. Dimitrije je iz tog kraja, Marija mu je čežnja iz mladosti, a on je na Kosovu sa američkom vojskom.

Na posletku svedočimo krvavom piru: Raško će ubiti brata Vasilija, a zatim sebe pištoljem koji mu je otac dao umesto blagoslova.

Hubač suočava gledaoca sa kovitlacom rata koji iscrpljuje, pustoši, ne štedi, traumatizuje aktere drame... govori o isprepletenim porodičnim odnosima koji junacima pletu sudbine, sve vreme su rastrzani između onog što bi želeli i prinude tradicionalnog bračnog i porodičnog koda predstavljenog u likovima očeva koji taj sistem vrednosti zastupaju.

foto: S.p. Doroski

Hubačeva režija zadaje stakato ritam predstve, artikulišući se poput brzog disanja, kako bi se jasnije istakao (i osetio) intenzitet odnosa između likova, snaga tabua, zabrana i potreba za dozvolama i transcendiranjem, gradeći kontraste između života i smrti u ratnom kontekstu.

Dramaturg Aleksandar Milosavljević, intenzivno sažima Hubačevu dramu, koja liči na Karakaševe romane. Sažimanjem joj daje koncentraciju, isklesanu i jasnu strukturu.

Scenografija (Željko Piškorić) je konceptualna, ističe igru ansambla, a muzika (Irena Popović) naglašava atmosferu zle slutnje.

Gluma je polimorfna, svaki od glumaca igra po dva lika, osim Ane koja ima isti identitet u oba čina. Odluka da gluma bude polimorfna ističe višegeneracijsku repeticiju sukoba htenja i ograničenja kao i pojedinačne odgovore likova na prastara neodgovorena pitanja, da li se usuditi ili se povinovati, za junake podjednako kobne kom god nasleđu ili kontekstu da pripadaju.

Glumci su Skender/Velimir: Milan Kovačević, Faruk/Raško: Peđa Marjanović, Petrit/ Vasilije: Dušan Vukašinović, Dita/ Marija: Marija Medenica, Enver/ Dimitrije: Marko Savić i Ana: Nina Rukavina - igraju okretno, snažno, gotovo naturalistički - neposredno, bez patosa. Glumci i Pripovedač izgovaraju didaskalije, vrlo vešto i jasno praveći granicu između lika i pripovedača.

Kostim Marine Sremac je uvremenjen, pripada staležu i duhu svakog od likova.

Zemlja je toliko tvrda da je postala kamen... je parafraza koja će odslikati predmetnu sliku predstave i oličenja kroz likove koji je nose.

Bonus video: